Efectele nebănuite ale vinului asupra organismului

În afară de culoare, de soiul de struguri din care au fost obţinute, vinurile mai pot fi seci sau dulci, tinere sau maturate în vase de lemn şi învechite în sticlă. Consumate cu moderaţie – nu mai mult de un pahar de 150 ml pe zi - au efect benefic în organism.
Alb sau roşu?
Nutriţioniştii recomandă vinurile roşii, în consum moderat, pentru beneficiile pe care le aduc sănătăţii. Vinurile roşii seci, generoase, dense – Feteasca Neagră, spre exemplu – influenţează nivelul colesterolului din sânge. Un pahar de vin pe săptămână poate să scadă nivelul de colesterol cu până la 9 procente, la pacienţii sănătoşi, şi cu până la 12 procente pentru pacienţii care au deja nivelul crescut. Polifenolii din vinul roşu, cu rol puternic antioxidant, contribuie la păstrarea unei bune elasticităţi a vaselor sanguine, acţionând ca un factor anticoagulant. Resveratrolul, antioxidantul prezent în pieliţa strugurilor roşii, scade glicemia şi ţine departe maladia Alzheimer.
Dulce sau sec?
Vinurile, indiferent că sunt albe, roşii sau roze, se împart în patru categorii, în funcţie de conţinutul de zahăr rezidual din lichidul obţinut: sec, demisec, demidulce şi dulce. Vinul sec are cea mai mică cantitate de zahăr la litru, 4 g. Este vinul care este lăsat cel mai mult timp la macerat, pentru ca drojdiile să consume zahărul natural din must şi să-l transforme în alcool. Vinul demisec are până în 12 g de zahăr la litru, iar cel demidulce conţine între 12,1 şi 50 g de zahăr la litru. Concentraţia de zahăr din vinul dulce depăşeşte 50 g la litru, iar procesul de fermentaţie poate fi oprit prin adăugarea de alcool în vin.
Bine de ştiut
Şampania are mai multe calorii ca vinul. 100 de ml de şampanie dulce are o valoare energetică echivalentă cu 117 calorii.
100 ml
Vin roşu sec
Valoare energetică 75 kcal
Proteine 0
Lipide 0
Carbohidraţi 3
Vin roşu demidulce
Valoare energetică 96 kcal
Proteine 0
Lipide 0
Carbohidraţi 5
Vin roşu demisec
Valoare energetică 78
Proteine 0
Lipide 0
Carbohidraţi 3,7
Vin alb demidulce
Valoare energetică 92 kcal
Proteine 0
Lipde 0
Carbohidraţi 4,4
Vin alb sec
Valoare energetică 73 kcal
Proteine 0
Lipide 0
Carbohidraţi 2,4