Este sau nu periculos să foloseşti folia de aluminiu la gătit?

Tradiţionala folie de aluminiu, bună atât pentru împachetarea sandvişurilor cât şi pentru înăbuşirea fripturii sau a legumelor este deseori folosită în bucătărie. Cât este însă de sănătos acest obicei?
Ce spun studiile
Un studiu din 2012, publicat în Jurnalul Internaţional al Ştiinţei Electrochimice a descoperit că prin gătirea alimentelor în folie de aluminiu apare riscul apariţiei osteoporozei şi a bolii Alzheimer.
Obiceiul de a înveli alimentele în folie de aluminiu nu este unul sănătos, mici particule din acesta ajungând în mâncare, putând provoca diverse probleme de sănătate. Cercetătorii sunt alarmaţi în special de faptul că o dată ajuns în preparate, aluminiul se poate acumula în organism.
Aparent, cu cât temperatura de preparare a alimentelor este mai mare, cu atât acest proces se petrece mai rapid. Studiile arată că ingredientele gătite în folie de aluminiu la temperaturi de peste 150 °C transferă o cantitate foarte mare din compus.
Riscuri pentru sănătate
Un nivel de aluminiu crescut în organism contribuie şi la demineralizarea oaselor, acesta împiedicând depunerea calciului, care va rămâne în cantităţi mari în sânge.
Nu este recomandată nici depozitarea în frigider a salatelor sau a fructelor acoperite cu folie de aluminiu, în special a celor cu aciditate ridicată, precum roşii sau lămâi. În schimb, poate fi considerată sigură în cazul alimentelor reci care se păstrează în frigider, cu condiţia ca acestea să nu fie acide.
De asemenea, nu a fost observată nici o diferenţă între utilizarea foliei cu partea lucioasă, sau cu cea mată. În cazul gătitului la cuptor sunt recomandate vasele termorezistente din sticlă, ceramică sau porţelan sau ca alternativă hârtia de copt. Aluminiul nu apare doar sub formă de folie, tigăile şi oalele fiind de multe ori căptuşite cu acest material, ce poate fi regăsit şi în diverse ustensile de bucătărie. Fiind mai uşor de produs şi curăţat este folosit în masă, însă este bine să investeşti în produse ce nu prezintă riscuri atât de mari pentru sănătate.