Greutatea ciclică sau efectul yo-yo este mai periculoasă decât obezitatea. Cum ocolim insuccesul în lupta contra kilogramelor suplimentare

646x404 jpeg

Obezitatea este o boală cronică pe care cu greu o putem combate. Cel mai adesea constatăm că, indiferent câte diete am încercat, câte eforturi am făcut, rezultatul este modest sau chiar nul. Asta pentru că, de fapt, nu ştim de unde să apucăm problema.

În tratamentul obezităţii, adeseori insuccesul îşi arată faţa dezamăgindu-ne. Insucces înseamnă că, fie nu am reuşit să slăbim, fie nu am reuşit să ne menţinem. O formă specială a insuccesului este greutatea oscilantă sau ciclică. Aceasta înseamnă că, pe parcursul a 4-5 ani are loc o scădere ponderală cu recăderi, explică prof. dr. Nicolae Hâncu, medic primar diabet, nutriţie şi boli metabolice, în „Abecedarul de obezitate“. Potrivit aceleiaşi surse, de fiecare dată, greutatea recâştigată este mai mare decât cea iniţială.

Stabilizarea greutăţii este esenţială

„Autotratamentul“ prin diete hipocalorice neverificate sau, mai grav, prin tablete care au efecte secundare severe este o greşeală frecventă. Specialiştii ne sfătuiesc ca, în cazul în care ne confruntăm cu această situaţie, să ne adresăm unui medic nutriţionist care să ne ajute să ne stabilizăm greutatea, chiar la un nivel înalt. După aproximativ 1 an putem începe o perioadă de slăbire, foarte atent controlată şi monitorizată sub strictă supraveghere medicală.

Citeste mai mult pe adevarul.ro

Citeste mai mult pe adevarul.ro