Gusturi mediteraneene

DSC 2768 jpeg

....extrem de uşoare şi de sănătoase. Dieta se bazează pe ingrediente proaspete şi de cea mai bună calitate, pe sosuri, pe gust şi pe prezentare.

Reţete mai vechi sau mai noi, care au la bază legumele proaspete, peştele sau fructele de mare şi uleiul de măsline, reţete cărora doar o mână de specia¬list, le poate brodi cantităţile exacte… Le-am aflat secretele la restaurantul Studio 80 din Bucureşti, de la cheful Mihăiţă Ioniţă.

În bucătărie trebuie să intri cu dragoste…

Bucătăria mediteraneeană se regăseşte în zona bazinului mediteraneean, în ţări precum Spania, Italia, Grecia, Turcia sau Franţa, iar uleiul de măsline şi bucuiocul sunt esenţa ei. „Mâncarea mediteraneeană este cea mai sănătoasă“, spune cheful Mihăiţă. „S-a dovedit că oamenii care consumă lucruri uşoare şi proaspete au o durată de viaţă mai lungă şi, foarte important, nu sunt stresaţi.“

Acum, vara, fiind foarte multe legume proaspete de sezon le putem servi lângă peşte, piept de pui, muşchi de vită sau fructe de mare.

„În această bucătărie peştele şi fuctele de mare sunt alimente foarte sănătoase pe care eu le recomand tuturor gătite la abur sau pe grătar şi însoţite de sosuri şi de multe legume proaspete“, continuă el. Fripturile de pui sau de vită trebuie să aibă alături sosuri făcute din oase fierte în care fiecare să pună condimentele şi ingredientele necesare şi, foarte important, carnea să fie consumată doar o dată pe săptămână.

„Fructele de mare, pâinea integrală şi pastele gătite simplu nu trebuie să lipsească. Cum adică simplu? Paste, ulei de măsline, puţin usturoi, roşii din grădină şi mult pătrunjel… iar în frigiderul fiecăruia trebuie să se găsească brânzeturi, fructe şi legume, nu mezeluri sau alte semipreparate“, mai spune el.

L-am întrebat pe chef Mihăiţă dacă are vreun sfat pentru noi? „În bucătărie este important să intri cu dragoste, să nu fii stresat, să gândeşti bine reţetele pe care le faci şi să guşti până când obţii gustul perfect.“

Burrata cu tartar de roşii proaspete şi uscate

image

Ai nevoie de

200 g burrata 200 g roşii proaspete 20 g roşii uscate 3 frunze busuioc 1 linguriţă ulei de măsline sare piper

Amesteci roşiile proaspete, cubuleţe, cu cele uscate şi cu busuiocul tăiat fin. Torni ulei şi adaugi sare şi piper după gust.

Serveşti tartarul de roşii alături de brânza burrata.

Trilogie de mare

image

Ai nevoie de

1 homar

3 creveţi

1 tentacul caracatiţă

1 dovlecel

1 ardei gras

1 praz

1 ceapă roşie

pătrunjel tăiat fin

sare

piper

sos homar

sos olandez

fulgi chilli

Speli legumele şi le tai după dorinţă, apoi le sotezi uşor în ulei. Pentru un gust mai picant adaugi, după dorinţă, fulgi de chili. Potriveşti de sare şi piper.

Separat, tragi la tigaie, 3-5 minute, caracatiţa, creveţii şi homarul.

Aşezi legumele sotate pe farfurie, pui peste ele fructele de mare şi decorezi cu pătrunjel proaspăt şi cu sos olandez.

text: Maria Belu. foto: Sorin Stana