Hrană pentru trup şi suflet

florentina opris jpeg

Florentina Opriş. Vedeta de televiziune nu găteşte, ci prepară cele mai sănătoase mâncăruri. Ca orice femeie de succes, are un program foarte încărcat, dar şi-a făcut puţin timp ca să ne întâlnim şi să vorbim despre bucătărie şi despre proiectele ei.

Combinatii sanatoase

Frumoasa prezentatoare a emisiunii „Sport, dietă şi o vedetă“ de la Kanal D are, la 47 de ani, un corp perfect. Mănâncă puţin şi des şi nu face niciun abuz culinar. „Intru frecvent în bucătării, după cum vezi am chiar două, dar gătesc foarte rar, pentru că de cele mai multe ori prepar câte ceva rapid. Nu sunt adepta gătitului clasic cu prăjeli în ulei, la cuptor sau a mâncării fierte foarte mult“, îmi spune Florentina. Încă de copil i-au plăcut piftiile: „Ţi-am spus că nu gătesc foarte mult! Anul trecut, de Sărbători, am încercat o combinaţie sănătoasă pentru piftie: curcan şi peşte. A ieşit foarte gustoasă! Am avut emoţii pentru că nu prea se lega. Mi-am spus că oricum o bag în frigider... dacă iese piftie, bine, dacă nu o să fie o supă foarte bună, dar a fost o piftie grozavă!“

Ne-am întâlnit dimineaţă, iar Florentina a preparat rapid un mic dejun foarte sănătos: somon afumat, pâine prăjită, salată verde şi lămâie. „Micul dejun este foarte important şi trebuie să fie consistent! De asemenea, îmi place foarte mult hrişca! Am descoperit-o în urmă cu câţiva ani şi o mănânc ori de câte ori am ocazia. Ador brânza tofu cu hrişcă. Dacă cineva nu o agreează o poate înlocui cu o brânză potrivită pentru fript pe grătar. Se fierbe hrişca 10 minute, apoi se pun ulei şi condimente după gust şi pătrunjel tăiat mărunt. Separat, brânza tofu se taie felii şi se frige pe grătar. Se serveşte alături de hrişcă şi de o salată verde. Vitaminele şi mineralele din boabele de hrişcă scad probabilitatea de a face numeroase forme de cancer şi menţin nivelul de glucoză din sânge în limite normale.“

Florentina îmi spune că se plictiseşte repede dacă mănâncă foarte des un preparat, aşa că experimentează mereu gusturi noi. Primăvara face foarte des pastă de urzici, iar de Paştele ortodox se gândeşte foarte serios la un drob. „Dar vreau să fie un drob făcut cu alte ingrediente, nu cu cele tradiţionale. Am în minte peştele şi sper să inventez o reţetă care să fie gustoasă“, continuă ea.

Proiecte

„Până acum patru ani promovam ideea de sănătate prin mişcare şi alimentaţie. Am considerat că e timpul să introduc un nou element: sufletul“, îmi spune Florentina şi continuă: De aceea, cartea mea «Trup şi Suflet» se vinde foarte bine şi o recomand tuturor. Ea a devenit un proiect pentru toţi cei care îşi doresc să aibă grijă de trupul şi de sufletul lor. Aşa a ieşit şi evenimentul «Devino Perfectă», un seminar pentru toţi cei care doresc să redevină, în măsura în care se poate, perfecţi. Am mereu alături de mine invitaţi care dezvoltă subiecte în aşa fel ca toţi cei prezenţi să se regăsească în ele prin experienţele lor.“

„Ce-mi place mie? Să călătoresc. Mult!!!!!! Am descoperit misiunea vieţii mele călătorind. Am un nou proiect prin care îi îndemn pe toţi oamenii să o facă. Plecăm de pe Pământul ăsta doar cu un bagaj de amintiri şi trăiri. Călătoriile ne oferă acest lucru... Trebuie doar să vedem oportunitatea!“, încheie interlocutoarea mea.

text: Maria Belu foto: Sorin Stana