În bucătăria lui Valentin Sanfira

valentin sanfira jpeg

Talentatul cântăreţ de muzică populară, prezentator al emisiunii culinare „Mama mea găteşte mai bine“, cu care te întâlneşti de luni până vineri, de la ora 19.30, la Prima TV, găteşte! „Nu tot timpul pregătesc eu mâncarea, dar, atunci când pot, o fac cu plăcere“, îmi spune el.

M-am întâlnit cu Valentin într-o pauză de filmare a emisiunii „Mama mea găteşte mai bine“. Discuţia noastră a început firesc şi… normal că despre mâncare.

Cea mai bună mâncare românească

„În bucătărie intru destul de des şi recunosc că nu mă pot abţine în faţa mâncărurilor româneşti. Mănânc şi preparate din alte bucătării, dar cea românească este pe placul meu. În general, îmi place mâncarea gătită bine!“, îmi spune simpaticul meu interlocutor şi continuă: „Îmi aduc aminte de prima mea ciorbă, care de fapt a ieşit o tocăniţă prinsă pe fundul oalei. Nu mi-am pierdut încrederea şi am continuat să încerc, iar astăzi mă pot lăuda că fac o mâncare bună şi am primit mereu apre­cieri de la apropiaţi.“

„Vrei o reţetă? Aşa cum ţi-am mai spus, îmi place mâncarea tradiţională românească. De exemplu, îmi place foarte mult varza călită cu ciolan afumat. Varza poate fi şi dulce, şi murată şi e o reţetă simplă de gătit. Se căleşte ceapa, se pune varza tocată, şi dacă e varza dulce se sărează, şi dacă foloseşti varză murată, doar piper. Varza murată este deja ţinută la sare şi nu mai trebuie să adaugi şi tu. Dar asta depinde de gusturi. Varza nu trebuie călită foarte bine, ci doar puţin. Se pun condimente: mărar şi cimbru. Varza de obicei lasă apă, dar dacă vrei să îţi iasă mai cu sos poţi pune puţină apă. Ciolanul dacă e crud se fierbe separat vreo 30 de minute şi când e gata se pune tăiat sau, după preferinţă, întreg peste varză. Se adaugă roşii şi se dă la cuptor până scade zeama. Varza trebuie să fie moale, iar ciolanul rumenit. Se serveşte cu mămăliguţă şi cu ardei iute. O nebunie!“

Show de bun gust la Prima TV Valentin Sanfira este o prezenţă foarte agreabilă! Îi cer amănunte despre emisiunea pe care o prezintă şi-mi răspunde râzând. Este foarte vesel şi m-a cucerit, mai ales că este şi oltean. „E o provocare frumoasă pentru mine să fiu prezentator la «Mama mea găteşte mai bine» şi îmi face o mare plăcere să întâlnesc mame care vin cu copiii să demonstreze cât de talentaţi sunt! De foarte multe ori, concurenţii se pricep la gătit, dar se emoţionează în faţa camerelor şi, fiind şi un concurs, presiunea este foarte mare. De aceea, nici nu reuşesc să termine reţetele sau greşesc foarte mult. Să fiu sincer, mereu mă amuză momentul când mamele intră în panică şi copiii fac dezastru în bucătărie. Una peste alta, e un show de bun gust unde se câştigă şi bani frumoşi. Sunt foarte mândru că am fost bine primit de public şi în această postură de prezentator!“, îmi spune el.

„Ce proiecte am? Foarte frumoase! De Sfintele Sărbători, am adus în faţa publicului un nou material discografic pe care l-am realizat împreună cu Orchestra Fraţilor Advahov din Chişinău. Am deja agenda încărcată cu foarte multe spectacole şi evenimente private, dovadă că munca mea artistică dă roade“, încheie simpaticul meu interlocutor.

text Maria Belu

foto: Sorin Stana