Istoria limonadei – Băutura preferată a verii

limonada jpeg

Răcoritoare plină de culoare a verii, pregătită din ingrediente naturale sau cu acid, limonada este răsfăţul ideal pentru o zi caniculară. Poate fi pregătită în numeroase combinaţii, adăugând fructele preferate şi servită alături de cuburi de gheaţă. Pe lângă gustul delicios, limonada este şi plină de vitamine, atunci când o prepari acasă. Iată câteva curiozităţi interesante pe care trebuie să le ştii despre ea:

Scurt istoric

Se pare că egiptenii erau familiarizaţi cu băuturile cu lămâie, obişnuind să bea un vin preparat din zeama de lămâi şi miere. De-a lungul coastei egiptene mediteraneene, populaţia consuma o băutură făcută din orz, mentă, piper negru şi lămâi.

Una din primele dovezi scrise despre limonadă provine tot din Egipt, în cronicile unui poet din Persia. Există şi dovezi scrise ale faptului că, în comunitatea ebraică din Cairo, între secolele X – XIII, se consumau şi comercializau sticle cu suc de lămâie, preparate cu zahăr. La sfârşitul secolului al XII-lea, medicul personal al liderului musulman Saladin, a scris chiar un tratat despre lămâie şi beneficiile ei asupra sănătăţii.

În 1767, chimistul englez Joseph Priestley a inventat apa carbogazoasă, ceea ce a dus la comercializarea intensă a acesteia. Prima băutură carbogazoasă cu lămâie a fost atestată în 1833.

Reţete limonadă

Limonadă cu mentă

Ingrediente 2 lămâi mari 2 linguriţe ghimbir ras 2 litri apă plată miere, după gust câteva funze de mentă cuburi de gheaţă, opţional

Mod de preparare

Tai lămâile felii, păstrezi câteva, apoi le zdrobeşti, într- un vas, cu miere, folosind o lingură de lemn. Le mai storci, dacă este nevoie. Scoţi pulpa, iar peste zeama obţinută torni apa. Adaugi ghimbirul, frunzele de mentă şi feliile de lămâie păstrate. Amesteci şi serveşti cu cuburi de gheaţă, dacă doreşti.

Limonadă cu căpşuni

Ingrediente (2 pahare)

150 grame căpşuni proaspete, fără codiţe

2 linguri zeamă de lămâie

60 ml apă

2 linguri zahăr tos (sau mai mult, după gust)

200 grame gheaţă zdrobită

Opţional: zahăr roz, pentru ornarea paharelor (zahăr, colorant alimentar roşu)

căpşuni proaspete şi/sau felii de lămâie, pentru decor

Pregăteşti zahărul roz. Pui puţin zahăr într-o pungă resigilabilă şi adaugi o picătură de colorant alimentar roşu. Sigilezi punga şi amesteci uşor zahărul cu degetele, până când colorantul pătrunde în el.

Treci o felie de lămâie peste marginea unui pahar. Treci paharul cu gura în jos prin zahărul roz (pus într-un vas) şi îl dai deoparte. Repeţi procedura cu celelalte pahare.

Pentru limonadă, pui toate ingredientele într-un blender şi amesteci până când compoziţia ajunge la consistenţa dorită. Guşti şi mai adaugi zahăr sau zeamă de lămâie, dacă doreşti.

Împarţi limonada în cele două pahare şi decorezi cu bucăţi de căpşuni sau felii de lămâie. Serveşti imediat această limonadă cu căpşuni şi gheaţă zdrobită.

Limonadă cu pepene roşu

Ingrediente

2 căni pepene roşu tăiat cubuleţe

2 căni bucăţi pepene roşu congelat

2 căni limonadă de lămâie

50 ml vodkă, opţional

Mod de preparare

Mixezi sau pasezi cu blenderul pepene congelat, adaugi bucăţile de pepene proaspăt, fără sâmburi şi la final limonada. Dacă băutura este pentru adulţi, poţi pune şi vodkă. Se serveşte rece, imediat după ce ai preparat-o.

Sursa foto: pixabay.com