Jumări de ouă (reţetă regală, pe gustul Reginei Maria)

jumari de oua jpeg

Jumări de ouă - poate veţi crede despre această reţetă că nu e destul de sofisticată pentru a fi... regală. Dar ce ziceţi de faptul că Împăratului Frantz Josef îi placea scrobul, pe care obişnuia să-l mănânce folosind numai furculiţa (contrar oricaror norme de bună conduită la masă). V-aţi întrebat vreodată ce mâncau regii? Cum mâncau? Ce presupuneau eticheta şi protocolul în astfel de situaţii? Explorând arhive, căutand în paginile cărţilor de memorii şi intrând în spaţii mai puţin vizitate ale palatalor şi castelelor regale, am încercat să descifrez câteva „secrete”.

Într-o zi ca aceasta – 10 mai – când istoria a aşezat în paginile ei mai multe momente esentiale pentru neamul românesc, nu putem să nu ne dorim să aflăm şi să gătim măcar o reţetă regală. Să ne amintim: la 10 mai 1866, Carol I soseşte la Bucureşti. Depune jurământul în faţa Parlamentului, devenind principe al României (până la 10 mai 1881, când România devine regat), după care devine rege. Aceasta zi a fost declarată Sărbătoarea Naţională a Regatului României, până în 1947. Tot pe 10 mai, în 1877, era proclamată Independenţa României.

„Foarte multă vreme, noi am fost învăţaţi la şcoală că independenţa a fost proclamată pe data de 9 mai. Numai că acest şiretlic a fost folosit în timpul regimului comunist tocmai pentru a se disocia momentul proclamării Independenţei de 10 Mai, Ziua Dinastiei şi Ziua Naţională a României” spunea istoricul Alin Ciupală.

Momentul e descris şi în Memoriile Regelui Carol I: Pe 9 Mai, ca răspuns la o interpelare, în Parlament, ministrul de externe Mihail Kogălniceanu a folosit celebra frază: „Suntem independenţi, suntem naţiune de sine stătătoare”. Dar abia a doua zi, pe 10 mai, Regele avea să proclame, în faţa parlamentarilor care veniseră la Palatul Regal, Independenţa României.

Dar să lăsăm istoria deoparte şi să ne ocupăm de reţete. Am ales de această dată un preparat din cartea de bucate a lui Iosif Strasman, cel din urmă din şirul de rafinaţi bucătari regali. Ca şi predecesorul său, fusese adus de Regina Maria de la Coburg. Era neamţ, dar fusese elevul lui Auguste Escoffier, un francez, cunoscut drept „bucătarul împăraţilor şi împăratul bucătarilor”.

Gătim, deci! Jumări de ouă. Aşa cum, zicea Iosif Strasman, ar fi fost pe gustul Reginei Maria!

Citeşte mai departe ca să afli toate detaliile acestei delicioase REŢETE ROMÂNEŞTI.

Citeşte mai departe ca să afli toate detaliile acestei delicioase REŢETE ROMÂNEŞTI.