La ce preparate se potrivesc plantele aromatice

43704969   fresh garden herbs on wooden table  top view jpeg

De câte ori nu ai gustat din mâncare şi ţi-ai dat seama că mai are nevoie de condimente? Pe lângă sare şi piper, poţi da un plus de savoare preparatelor cu ierburi aromatice. Unele se potrivesc mai bine cu preparatele din carne, în timp ce altele pot fi combinate doar cu legume.

Busuiocul merge cu roşii

Busuiocul este nelipsit din bucătăria italiană, unde este presarat peste pizza şi pe celebra salată Caprese. Şi asta pentru că aroma busuiocului proaspăt se armonizează perfect cu dulceaţa roşiilor. Busuiocul este ingredientul principal în sosul pesto şi îl poţi adăuga în paste, sau îl poţi servi cu fructe uşor acrişoare. Are proprietăţi antibacteriene şi antiinflamatoare şi este o sursă naturală de magneziu.

Cimbrul, ideal în omlete

Gospodinele îl folosesc mai ales pentru a da savoare borşului crud de casă, dar dă gust deosebit şi fripturilor, dacă este adăugat în marinadă. Se potriveşte cu carnea de porc, de miel, de raţă sau de gâscă. Îl poţi adăuga şi în preparatele cu legume, în cele cu fasole boabe şi în omlete. Două linguri de cimbru tocat asigură jumătate din doza zilnică recomandată de vitamina K.

Tarhonul înlocuieşte sarea

Tarhonul e preferat în stare proaspătă, pentru aromele sale fine şi picante de anason. La noi, e folosit în ciorba ardelenească de porc, şi dă savoare fripturilor din carne de oaie, porc sau vită. Aromatizează frumos uleiul de măsline sau oţetul pentru salate. Poate fi presărat peste salate, maioneză, sosuri, înlocuind cu succes sarea - pentru că planta conţine în cantităţi mari săruri minerale de sodiu şi potasiu.

Mărarul, un condiment universal

De la creme de brânză pentru umplut roşii sau ardei, până la salate de cartofi şi omlete, mărarul poate fi adăugat aproape în orice preparat. Este nelipsit din celebrul sos grecesc tzatziki, în timp ce turcii îl presară peste supele reci de iaurt. Tijele de mărar cu seminţe sunt cele care oferă un gust inconfundabil murăturilor, în special castraveţilor în saramură. Frunzele de mărar sunt o sursă de fier şi calciu.

Bine ştiut!

Pentru a revigora frunzele veştejite ale ierburilor aromate proaspete, taie 1-2 cm din codiţe, apoi pune-le câteva ore într-un vas cu apă foarte rece.



Recente

img 1 jpeg
cuptor cu microunde shutterstock 1060457837 jpg
ulei de masline shutterstock 403638466 jpg
pulled pork shutterstock 1673261689 jpg
chiftele de rosii tomatokeftedes shutterstock 2103366965 jpg
image png
image png
3 banane jpg jpeg
fructe de mare jpg
cum alegi carnea jpg
suberek cu carne shutterstock 572050978 jpg
Clătite Qatayef  shutterstock 288837386 (1) jpg
conopida reteta vegana shutterstock 1503266795 jpg
cassoulet rață fasole shutterstock 341364947 jpg
involtini rulouri carne shutterstock 1788453905 jpg
ciocolata shutterstock 1375236380 jpg
pui kiev shutterstock 2034594404 jpg
cozonac visine shutterstock 2019888323 jpg
kugel budinca de cartofi  shutterstock 2018235002 jpg
castraveti covasiti shutterstock 2037878684 jpg