Macul, floarea care aduce iubirea

Îl întâlnim pe câmpii, pe marginea drumurilor, în lanuri de grâu sau de porumb şi se spune că a fost adus în Europa în urmă cu mai bine de 4 milenii. Macul, căci despre el e vorba, impresionează nu doar prin frumuseţea lui, ci şi prin gustul pe care seminţele sale îl dau anumitor mâncăruri.
Condiment şi leac
Şi în prezent, seminţele de mac sunt folosite în bucătărie, pentru prepararea deliciosului ştrudel, a ruladei cu mac, a cozonacului sau a checului. Şi să nu uităm de gustul special al covrigilor presăraţi cu seminţe de mac. Acestea nu doar dau un gust special bucatelor, dar au şi nenumărate beneficii pentru sănătate.
În 100 de grame de mac se găsesc aproximativ 1.400 mg de calciu, circa 800 mg de fosfor şi aproape 350 mg de magneziu. Cum fosforul ajută calciul să se absoarbă mai uşor în organism, acestea sunt recomandate femeilor, pentru a preveni osteoporoza. Şi uleiul obţinut din seminţe de mac poate fi folosit la salate şi la prepararea unor sosuri.
Simbolul somnului
În lume există peste 200 de specii de mac, cel mai răspândit fiind cel cu flori roşii, care înfloreşte şi pe câmpurile din ţara noastră, în lunile mai şi iunie. Are o istorie de aproximativ 7.000 de ani, fiind pentru prima dată cultivat de mesopotamieni. Şi egiptenii îl utilizau, acum 3.000 de ani, pentru proprietăţile lui terapeutice. Romanii îl foloseau la descântece, pentru a aduce dragostea. În ţările arabe i se spune „abu annum“, adică „tatăl somnului“.
O legendă spune că, în Sâmbăta Mare, macul a adormit la priveghiul Mântuitorului, la care participau toate florile. Se spune că „somnorosul“ s-a trezit doar când celelalte flori au început să strige „Hristos a Înviat!“. Macul, care era alb, a fost atât de ruşinat, încât a devenit roşu. O altă legendă spune că macul a fost creat de Demetra, zeiţa greacă a agriculturii, pentru a se putea odihni, după ce a pierdut-o pe fiica sa, Persefona.
Se crede că, în Grecia Antică, toţi cei care participau la competiţiile sportive beau un amestec obţinut din seminţe de mac, cu un strop de miere şi vin, pentru a prinde vigoare.
text: Georgiana Rache