Macul, floarea care aduce iubirea

mac jpeg

Îl întâlnim pe câmpii, pe marginea drumurilor, în lanuri de grâu sau de porumb şi se spune că a fost adus în Europa în urmă cu mai bine de 4 milenii. Macul, căci despre el e vorba, impresionează nu doar prin frumuseţea lui, ci şi prin gustul pe care seminţele sale îl dau anumitor mâncăruri.

Condiment şi leac

Şi în prezent, seminţele de mac sunt folosite în bucătărie, pentru prepararea deliciosului ştrudel, a ruladei cu mac, a cozonacului sau a checului. Şi să nu uităm de gustul special al covrigilor presăraţi cu seminţe de mac. Acestea nu doar dau un gust special bucatelor, dar au şi nenumărate beneficii pentru sănătate.

În 100 de grame de mac se găsesc aproximativ 1.400 mg de calciu, circa 800 mg de fosfor şi aproape 350 mg de magneziu. Cum fosforul ajută calciul să se absoarbă mai uşor în organism, acestea sunt recomandate femeilor, pentru a preveni osteoporoza. Şi uleiul obţinut din seminţe de mac poate fi folosit la salate şi la prepararea unor sosuri.

Simbolul somnului

În lume există peste 200 de specii de mac, cel mai răspândit fiind cel cu flori roşii, care înfloreşte şi pe câmpurile din ţara noastră, în lunile mai şi iunie. Are o istorie de aproximativ 7.000 de ani, fiind pentru prima dată cultivat de mesopotamieni. Şi egiptenii îl utilizau, acum 3.000 de ani, pentru proprietăţile lui terapeutice. Romanii îl foloseau la descântece, pentru a aduce dragostea. În ţările arabe i se spune „abu annum“, adică „tatăl somnului“.

O legendă spune că, în Sâmbăta Mare, macul a adormit la priveghiul Mântuitorului, la care participau toate florile. Se spune că „somnorosul“ s-a trezit doar când celelalte flori au început să strige „Hristos a Înviat!“. Macul, care era alb, a fost atât de ruşinat, încât a devenit roşu. O altă legendă spune că macul a fost creat de Demetra, zeiţa greacă a agriculturii, pentru a se putea odihni, după ce a pierdut-o pe fiica sa, Persefona.

Se crede că, în Grecia Antică, toţi cei care participau la competiţiile sportive beau un amestec obţinut din seminţe de mac, cu un strop de miere şi vin, pentru a prinde vigoare.

text: Georgiana Rache



Recente

zacusca de vinete horia virlan shutterstock 1824405308 jpg
copil mancare sanatoasa shutterstock 376928611 jpg
salata de vinete shutterstock 1789607375 jpg
afinata shutterstock 1163799046 jpg
tarator supa de iaurt cu castraveti shutterstock 685307626 jpg
cirese 1 advertorial jpeg
panna cotta caise shutterstock 288283781 jpg
plachie de pește shutterstock 529239796 jpg
salata roșii shutterstock 529472086 jpg
choux crema vanilieshutterstock 2007938618 jpg
ardei umpluti de post shutterstock 394395796 jpg
gomboti caise shutterstock 1751983160 jpg
banane chia iaurt shutterstock 2068588889 jpg
salata vinete baba ganoush shutterstock 216063574 jpg
pandispan fructe shutterstock 200600648 jpg
pepene shutterstock 296391284 jpg
copii gatind jpg
ciorba de burta shutterstock 475445284 jpg
alimente dieta shutterstock 1033829701 jpg
crumble shutterstock 140363161 jpg