Metode prin care îndepărtezi pesticidele din fructe şi legume

legume jpeg

O parte din pesticidele folosite pentru a grăbi dezvoltarea plantelor sau pentru a îndepărta anumiţi dăunători intră în coaja şi miezul fructelor şi legumelor. Dacă se află într-o cantitate mare, ele pot duce la apariţia unor probleme de sănătate.

În cazul unor fructe, pesticidele se găsesc şi în miez, nu doar în coajă. Este vorba de struguri, mere, prune, piersici şi pere.

Spală-le sub jet de apă rece

Toate fructele şi legumele trebuie spălate cu o cantitate generoasă de apă. Aproximativ 75-80% din pesticide sunt îndepărtate prin spălarea cu apă rece. O altă soluţie este să pui fructele şi legumele în apă cu sare, să le laşi câteva minute să stea în saramură şi abia apoi să le clăteşti cu un jet de apă rece.

Soluţie cu oţet

O altă variantă pentru a îndepărta pesticidele de pe coaja fructelor şi a legumelor este să le ţii într-o soluţie preparată din o parte oţet la nouă părţi de apă. Le speli din nou sub un jet de apă rece. Ai grijă să nu rupi coaja subţire a unor fructe cum este zmeura sau căpşunile înainte să le speli.

Descojeşte fructele şi legumele

Puţini sunt cei care obişnuiesc să descojească roşiile înainte să le adauge în preparate. Însă, dacă fac acest lucru, vor îndepărta o mare parte din pesticide. La fel se poate proceda şi cu merele, perele sau piersicile.

Soluţie cu bicarbonat

Înainte să speli fructele şi legumele, poţi pulveriza pe ele o soluţie din bicarbonat de sodiu şi oţet. Amestecă în 500 ml apă o lingură de zeamă de lămâie şi 2 linguri bicarbonat. Pune soluţia într-un pulverizator şi dă peste fructe. Aşteaptă 5 minute, apoi spală bine fructele.