Pericolul ascuns în dietele fără gluten
Pâinea noastră cea de toate zilele este din ce în ce mai controversată, iar glutenul principalul motiv de discordie între nutriţionişti. Indiferent de culoarea ei, că are seminţe sau nu, pâinea din dieta fără gluten este astăzi un moft sau o necesitate?
Astăzi, mai mult de 55 de boli se pare că au legătură cu consumul de gluten. Fie că vorbim despre intoleranţa la gluten, boala celiacă, afecţiuni ale glandelor endocrine, glutenul pare a fi răspunzător.
Cum testezi intoleranţa la gluten?
Cel mai bun mod de a afla dacă ai intoleranţă la gluten este să ţii o dietă din care să elimini glutenul timp de 2 -3 săptămâni, după care să îl reintroduci şi să repeţi experienţa pentru a observa modificările care au loc cu organismul tău. Sau poţi încerca testul ImmuPro care te poate testa la mai multe alimente şi ingrediente.
Opinia specialistului
Nutriţionista Mihaela Bilic consideră că „a mânca fără gluten a devenit o modă, un moft care te poate face special, te scoate din mulţime. Mai nou persoanele care se declară intolerante la gluten justifică în acest fel eliminarea pâinii, acolo unde motivul principal este slăbitul sau menţinerea siluetei. Mai avem puţin şi vom deveni cu toţii intoleranţi la gluten, spre satisfacţia laboratoarelor de analize medicale, dar şi a producătorilor din industria alimentară.”
Află de pe clicksanatate.ro care sunt semnele intoleranţei la gluten.
Află de pe clicksanatate.ro care sunt semnele intoleranţei la gluten.