Povestea „fraţilor“ kebab şi a surorii lor, şaorma

Cum a ajuns un preparat tradiţional turcesc să cucerească lumea după ce s-a transformat în produs de fast-food cu specific oriental. Doner, doner kebab, shaorma, shawarma sau şaorma, cum este cunoscut în România amestecul oriental de condimente, legume şi carne, a fost popularizat de imigranţii turci, care au intuit, în mod corect, că un preparat consumat rapid, pe fugă, va fi mult mai apreciat de clienţii ocupaţi.
Fie că este folosită lipia, pita sau chifla, varianta modernă a kebabului continuă să fie revendicată de mai mulţi cetăţeni de origine turcă. Printre aceştia se numără şi imigrantul Kadir Nurma, „părinte“ al preparatului recunoscut de Asociaţia Turcilor Producători de Doner kebab din Europa, care a încetat din viaţă la sfârşitul săptămânii trecute, la vârsta de 80 de ani. Stabilit în Germania din 1960, turcul Kadir ar fi început să vândă carne la grătar şi salată înfăşurate în pită, din anul 1972, într-o dugheană deschisă în Berlinul de Vest.
continuarea pe clickpoftabuna.ro