Povestea pâinii cu maia. „Noi avem impresia că ştim aşa multe despre pâine sau că facem o pâine bună, dar nu e aşa“

brutarie jpeg

La doi paşi de Cluj, în cea mai mare comună din ţară, o tânără şi-a deschis o brutărie unde face pâine cum obişnuiau bunicile noastre folosind maia, un agent de fermentare alcătuit doar din apă şi făină.

Claudia are 29 de ani, o brutărie deschisă peste program şi mult entuziasm. Zice despre ea că e cumpătată şi când vine vorba de pâine are toată răbdarea din lume. Şi are nevoie la ce îndelungat şi migălos e procesul de obţinere al unei pâini cu maia. Vreo 24 de ore. Câţi dintre noi ar avea răbdarea să stea o zi pentru un codru de pâine?

De mică i-a plăcut să lucreze cu aluatul şi să scotocească gospodăria după ouă de găină ca să încropească prăjituri. „Cel mai mult îmi plăcea aluatul, şi drojdia. Şi să o mănânc, şi să o văd cum reacţionează cu apa“, povesteşte ea. Mai avea un obicei ce întorcea casa cu fundu-n sus: ascundea drojdie pe unde apuca. Şi uita de ea, iar când începea să miroasă îşi aducea aminte. Şi mirosea...

continuarea pe adevarul.ro

continuarea pe adevarul.ro