Rafinament culinar cu Marius

marius saizu jpeg

Marius Saizu, tânărul jurnalist, prezentator şi realizator al emisiunii „Dosarele DNA“, care e în fiecare luni, de la 21.30, numai la Prima TV, îmi spune râzând că intră zilnic în bucătărie: „Căci fără o cafea nu pot funcţiona în zilele în care merg la muncă, iar la cafea se adaugă întotdeauna micul dejun pregătit, cel mai des, de iubita mea Teodora.“

Pestele, preferatul lui Marius găteşte, dar cu plăcerea celui care obişnuieşte să mănânce puţin şi de cea mai bună calitate. „Sigur, nu o să mor de foame, chiar dacă aş fi în creierul munţilor...“, îmi spune râzând. Şi-a făcut puţin timp între filmări ca să ne întâlnim şi să facem această reţetă de vedetă.

„Nu pregătesc prea des micul dejun, prânzul sau cina, dar când o fac sunt un adevărat finalist al MasterChef U.K.“, apoi continuă: „Pot să spun că sunt mai mult gurmet decât gurmand (gurmand este un pofticios care mănâncă şi bea mult, iar gurmetul preferă preparatele în porţii mici şi rafinate – n.n.). Până la 14 ani, am trăit în celălalt regim şi ştim cu toţii cum trebuia să ne descurcăm“.

Sunt curioasă şi îl întreb ce îi place să mănânce şi dacă are o bucătărie preferată. „Îmi place aproape orice preparat din fructe de mare şi peşte, îmi iese foarte bine peştele la grătar şi am încercat ceva mai sofisticat, şi anume şalău bonne-femme (o reţetă rafinată din bucătăria franţuzească, în traducere liberă ar fi «şalăul bunei gospodine» – n.n.), însă nu aş fi câştigat marele premiu la un concurs culinar cu el“, îmi răspunde Marius prompt şi continuă: „Din păcate, cel mai des mănânc sendvişuri, şi asta atunci când sunt la muncă, iar când am câteva zile libere mănânc orice, din orice bucătărie“.

Meseria lui, vis împlinit

Marius îmi povesteşte despre începuturile lui în jurnalism: „Fac meseria asta din 2002! Fără să sune a infatuare, în extrem de puţine momente, în cei 15 ani, am considerat-o foarte grea, şi asta pentru că îmi place foarte mult ceea ce fac. Momentele aşa-zis «grele» de obicei nu le simt, pentru că sunt încărcat de adrenalină.

Aducându-mi aminte de începuturi, trebuie să recunosc că au fost cu emoţii, stângăcii, chiar şi cu greşeli, dar de fiecare dată cei cu experienţă de lângă mine mi-au explicat că e normal să greşeşti însă important este să nu perseverezi în ele şi aşa îţi dai seama dacă faci ceea ce trebuie“, îmi spune interlocutorul meu. „Emisiunea «Dosarele DNA», îmi doresc să fie interesantă, pentru că dezvăluie lucruri la care foarte mulţi dintre noi nu ne-am gândit. Cele mai multe dintre informaţiile pe care le difuzăm în emisiune sunt publice, doar că noi avem perseverenţa să le aflăm pe absolut toate, iar procurorii de la DNA au răbdarea să ne explice cum au ajuns să întocmească dosare atât de importante.“

Ce alte pasiuni şi ce dorinţe are? „Îmi place să fac sport, să călătoresc, să mă plimb şi să descopăr locuri noi, mai ales de la noi din ţară. În viaţa personală, caut să fiu ca Messi în teren şi pentru că am o iubită înţelegătoare pot spune, păstrând comparaţia, că sunt câştigătorul Balonului de Aur. Ce-mi doresc? Să pot fi prezent la toate evenimentele majore ale planetei, în calitate de jurnalist. Ştiu că din punctul acesta de vedere sunt un idealist! Pe plan personal, sper să am un băieţel, dar aici nu depinde doar de mine. Şi, pe lângă băieţel, îmi doresc multă sănătate, mie şi familiei. Visez să îl întâlnesc pe Moş Crăciun în Laponia“, încheie Marius.

Şalău bonne-femme

„Ai nevoie de 2 fileuri de şalău, 2 linguri de unt, cam 100 ml de ulei, 150 ml de supă de peşte, 150 g de smântână, 75 ml de vin alb, sare, piper, 1 ceapă, 150 g de ciuperci feliate, 6 linguri de făină, pătrunjel tăiat fin, dafin, nucşoară. Dai fileurile de peşte cu sare şi piper, le treci prin 2 linguri de făină, le scuturi şi le prăjeşti

text: Maria Belu

foto: arhiva personală