Răsfăţ gastronomic cu Livia Graur

livia graur jpeg

Frumoasa prezentatoare a ştirilor Prima TV, de la ora 16.30, şi-a făcut puţin timp ca să ne întâlnim şi să gătim ceva delicios. Livia este îndrăgostită de familia ei, de meserie şi de... bucătărie.

Preferata, mâncarea italiană

„Dacă atunci când eram mică, abia dacă mâncam o masă pe zi – şi aia cu chiu, cu vai – acum pot spune că m-am transformat într-o adevărată gurmandă...“, îmi spune Livia şi zâmbeşte. Mă uit la ea uimită, pentru că pe trupul ei frumos nu se vede niciun kilogram în plus. „...mănânc dulciuri, dar şi produse de tip fast-food, însă preferata mea este bucătăria italiană. Îmi plac toate preparatele, de la pizza la bruschete, salate sau tiramisu“, continuă ea.

Ne-am dat întâlnire la restaurantul Cervo din Bucureşti. Livia nu a întârziat niciun minut. Chef Costin ne-a pregătit ingredientele trebuincioase pentru o porţie de paste cu somon, peştele ei preferat, şi ne-am şi apucat de treabă.

Livia are timpul drămuit! Şi-l împarte între redacţia ştirilor de la Prima TV şi familie: Renata şi Răzvan, fiica şi soţul ei. „De când a apărut Renata în viaţa noastră, nu mai am atât de mult timp să gătesc. Chiar şi aşa, însă, îi pregătesc Renatei mâncare (şi am nevoie de multă inventivitate, te rog să mă crezi, pentru că se plictiseşte repede), iar noi, de cele mai multe ori, mâncăm ce apucăm“, îmi povesteşte Livia şi continuă „de obicei, în weekend, atunci când sunt liberă, reuşesc să mai gătesc ceva. Când vine vorba despre mâncare, eu şi soţul meu avem gusturi total diferite. Eu nu mănânc carne de porc, iar lui îi place la nebunie, el nu mănâncă linte, pe care eu o pregătesc cu plăcere. Totuşi, sunt şi mâncăruri care ne plac amândurora. De pildă, ne topim după tagliatelle carbonara. Reţeta este extrem de simplă şi nici timpul de preparare nu este mare. Aşadar, e nevoie de paste proaspete (e musai să fie făcute în casă, pentru că gustul diferă), care se pun la fiert în apă cu sare şi puţin ulei. Pentru că sunt proaspete, se fierb extrem de repede. Când sunt gata, se pun la scurs, după care se răstoarnă într-un castron, în care se pune un ou crud şi se amestecă bine. Sosul se prepară separat, într-o tigaie de teflon. Se pune şunca afumată sau baconul la călit, fără ulei, cu un praf de sare. Când s-a rumenit, se adaugă smântână şi puţin busuioc. Se mai lasă puţin, apoi se toarnă peste paste şi... voila!“, o ascult cu atenţie şi-mi plouă în gură.

Meseria ei, un vis împlinit

Livia a terminat liceul la Şcoala Centrală, secţiunea uman-bilingv, apoi a ales Facultatea de Filologie la Universitatea Bucureşti, secţia cehă-franceză. Are un master în comunicare audio-video la SNSPA. „Îmi place la nebunie ce fac, deşi nu aceasta a fost cariera pentru care m-am pregătit. Dar, după şapte ani de televiziune, consider că am crescut frumos, am acumulat o experienţă care îmi va folosi pe viitor, iar în momentul de faţă cred că sunt acolo unde ar trebui să fiu“, continuă ea.

Ce-şi doreşte? Îmi spune că îi place mult să se plimbe, alături de fiica şi de soţul ei, să citească şi să redecoreze: „Cam o dată la doi ani, schimb totul prin apartament. Anul acesta am ocazia să schimb toată casa, pentru că urmează să ne mutăm. Şi, cel mai important, îmi doresc să fim sănătoşi cu toţii. Când ai copii, priorităţile se cam schimbă şi începi să apreciezi ceea ce înainte luai de-a gata“, încheie Livia.

Reţeta Liviei

Se fierb pastele în apă clocotită, cu puţină sare şi cu un strop de ulei. Se încinge 1 lingură de ulei într-o tigaie,se adaugă 1 ceapă tăiată julien şi 1 căţel de usturoi, se lasă câteva minute şi se pun 150 g de somon afumat, tăiat. Se amestecă şi se toarnă 100 ml de smântână pentru gătit şi, după 2 minute, se presară pătrunjel tăiat fin, apoi se răstoarnă pastele fierte şi scurse. Se ţin puţin, să se combine aromele, apoi se servesc stropite cu zeamă de lămâie.

text: Maria Belu, Mădălina Hârjoi

Foto: Sorin Stana