Reţeta ideală de lapte de pasăre, desertul franţuzesc pe care-l găteau bunicii noştri

lapte de pasare jpeg

Laptele de pasăre este desertul pe care bunicii îl făceau cu mare spor mai ales în zona Banatului, fără să ştie de fapt că şi omologii lor din Franţa îl serveau ca delicatesă şi îl numeau "ile flottante".

Uica Mihai, un cunoscut bucătar de prin părţile Banatului povesteşte cu umor cum laptele de pasăre, despre care avea impresia că era muls de la vreo zburătoare, i-a fericit copilăria. A împărtăşit şi pentru cititorii ziarului Adevărul reţeta pe care o ştie de la “taica”.

“În copilărie, castronul meu a fost unul de tablă, de fapt gamela de la taica, la care mânerul rămăsese undeva prin Italia, dar avea pe ea, pus cu ştanţa, vulturul austriac pe care eu îl botezasem Franţ, fiindcă dacă avea nume, puteam să îl strig când se rătăcea printre oalele mamei. Că am fost eu cam împrăştiat de mic şi nu aveam grijă de lucruri să le pun la locul lor. Şi gamela asta era şi fermecată, fiindcă mereu se umplea cu lucruri bune de mâncat şi trebuia doar să mă uit o dată lung la ea şi o dată se făcea plină cu găigană, ciorbă sau carne friptă. Dar cel mai mult îmi plăcea când Gamela Franţ, îmi dădea lapte de pasăre şi mulţi ani am crezut că Franţ prinde vrăbii de sub streaşină, pe care Taica le mulge. Şi eram prieten cu păsăruicile ale şi le dădeam fărâmituri ca să stea în preajmă şi să dea lapte bun. Mai târziu am descoperit eu că dulcele ăsta se face pe marginea plitei şi că Taica îl meşterea că şi lui îi plăcea gustul fermecat şi mânca şi el ca un copil, cot la cot cu mine, până îşi năclăia mustăţile”.

continuarea pe adevarul.ro

continuarea pe adevarul.ro