Reţeta pentru sopa de Callos, ciorba care a devenit mâncare naţională în România

646x404 (1) jpeg

Ciorba de burtă este una dintre cele mai servite mâncăruri în restaurantele româneşti. Cu toate acestea, nu este o mâncare tradiţional românească.

Bucătarul bănăţean, Uica Mihai ne dă astăzi reţeta unei ciorbe de burtă gătită exact ca la ea acasă, adică pe meleaguri spaniole. Uica îşi aminteşte şi azi cât de gustoasă a fost sopa de callos pe care a mâncat-o, cu ani buni în urmă în provincia Alicante. “Ciorba de burtă intrată în istoria culinară a Bucureştilor, devenită naţională şi vindicativ emblemă a gastronomiei dâmboviţene este de fapt de origine orientalo- mediteraneeană cu rădăcini la otomani, grecotei şi albanezi.

Dar mama ei adevărată este Peninsula Iberică, Spania şi Portocalia, unde cresc taurii cei de coridă şi vacile cele mai multe pe kilometru pătrat din lume. Iară eu, mergând la Alicante să gustăresc faimosul vin de acolo, am dat peste această minunăţie de zamă iberică botezată SOPA DE CALLOS din care m-am înfruptat precum Nenea Iancu şi fiindcă amintirea acelei mese de Gargantua nu trebuie rătăcită, am reconstituit-o astăzi şi pentru voi şi mai ales pentru sufleţelul meu. Şi iată reţeta:

Află cum se prepară sopa de Callos pe adevărul.ro.

Află cum se prepară sopa de Callos pe adevărul.ro.