Reţeta zilei de luni. Supă de nohot

Reţeta zilei de azi ne trimite departe, in trecutul culinar al unei Românii savuroase. Şi chiar dacă ingredientul la care o să facem referire azi vi se pare exotic, străbunicile noastre obişnuiau să gătească cu el, prânzuri gustoase şi săţioase pentru familiile numeroase.
Ne-am obisnuit sa asociem nautul cu gastronomiile Orientului. Era insa o vreme in care acesta - ca si alte leguminoase uiate ori alungate de prin bucatariile noastre - se gaseau in orice gospodarie de om bun, fie la sat, fie in mahala.
Marturie ne stau si retetele din „coprinsul” intaielor noastre carti de bucate. in „Buna menajera” a Ecaterinei Steriady (colonelu), publicata la Galati in 1871, aflam reteta de Supa de nohot. Sau naut...
Luati jumatate de oca de nohot si puneti-l intr-un vas de cu seara, puneti un tifon subtire peste vas, puneti putina cenusa si umpleti vasul cu apa rece, sa stea vasul pana a doua zi.
Spalati-l intr-o apa, curatati-i pelita de desupra si puneti sa fiarba, iar de nu va fierbe nohotul bine, pisati-l intr-o piulita, dati-o prin sita. Apoi aveti apa calda, faceti o supa cu o ceapa prajita in untdelemn, taiata marunt, apoi pune si .......
Citeşte mai departe toate detaliie acestei delicioase RETETE ROMANESTI