Reţete verificate de gem şi dulceaţă de prune, din „patria“ prunelor, Leleasca. Semnul că magiunul e gata

magiun de prune jpeg

Se găsesc din belşug în toate pieţele, iar în cămară gemul şi dulceaţa de prune sunt nepreţuite. Cu proprietăţi antioxidante, iar gemul, în varianta fără pic de zahăr, numai bun de consumat şi de către diabetici, cele două produse se prepară relativ uşor, urmând aceleaşi reţete de generaţii întregi.

Pentru reţete sigure am consultat gospodine din „patria“ prunelor, Leleasca, judeţul Olt, localitate recunoscută în comunism în toată România pentru cantitatea mare de fructe proaspete, dar mai ales fructe uscate, livrată la export.

Cum se prepară gemul de prune Soiurile folosite pentru gemul de fructe sunt în general Anna Spath şi Tuleu Gras, soiuri foarte dulci, cu pulpă bogată. Astăzi, ne lămuresc gospodinele, se evită pe cât posibil să se folosească zahărul, aceste soiuri fiind tocmai potrivite. Pentru cei care însă preferă gustul dulce, se poate folosi un kilogram de zahăr pentru 10-11 kilograme de fructe fără sâmburi.

continuarea pe adevarul.ro

continuarea pe adevarul.ro