Scovarda de Banat, improvizaţia dulce din aluat. Patru reţete de umplutură după care te lingi pe degete

646x404 jpeg

Scovarda este un desert uşor de făcut şi poate fi servită cu tot felul de umpluturi dulci şi nu numai. Pentru bănăţeni, scovarda este unul dintre cele mai comune deserturi.

De fapt, e vorba de celebra clătită, numai că în Banat poartă un alt nume. E o improvizaţie simplă din aluat care se găteşte în tigaie şi se umple cu dulceaţă făcută de casă. Bucătarul bănăţean Uica Mihai spune că încă din copilările era un fan al scoverzilor. “Mâncam stând în picioare lângă plită şi, cum ieşea scovarda fierbinte din tigaie, eram călare pe ea. Nu era în stare Taica Pătru să le frigă pe cât de repede le înfulecam eu. Ba chiar striga moşul după mine, Ion Scovardă. Când am crescut am învăţat de unul singur să îmi fac scoverzi, ajungând la virtuozitatea de a lucra cu patru tigăi o dată pe cuptor. Şi ce bine mi-a prins, pentru că mi-a dat Dumnuezeu patru copii care, la fel ca mine, stăteau împrejur pe lângă plită şi se băteau pe scoverzile mele”, povesteşte Uica Mihai. Bucătarul bănăţean spune că are patru reţete de umplutură pentru scoverzi pe care le-a experimentat pe la festivaluri şi au avut mare succes. Le-a dezvăluit şi pentru cititorii Adevărul:

Umplutură de brânză dulce

Ai nevoie de o jumătate de kilă de brănză dulce de vacă, trei gălbenuşuri de ou, un pumn mare de stafide tocate mărunt, o banană făcută pastă cu furculiţa, coajă rasă de pe un sfert de lămâie, un măr ras aşijderea, un sfert de kilogram de zahăr pudră şi trei linguri de rom. Toate acestea le freci bine să îţi iasă o cremă fină care se întinde pe scovarda unsă înainte cu unt amestecat cu miere.

Află mai mult pe adevarul.ro

Află mai mult pe adevarul.ro