Scoverzi cu floare de salcâm ca în Banat. Care este reţeta acestui desert delicios

flori salcam aluat jpeg

Sfârşitul lunii aprilie, începutul lunii mai, este vremea când salcâmul, căruia i se spune băgrin în Banat, se umple de flori. Acestea pot fi folosite pentru prepararea unui desert delicios.

Pe lângă mirosul deosebit, florile de băgrin sunt pline de polen şi au gust dulce, fiind preferatele albinelor în această perioadă. Mihai Uica, bucătar din părţile Banatului, are o reţetă de clătite sau scoverzi, cum le zic bănăţenii, după care îţi lasă gura apă. Iată, mai jos, reţeta şi cum să procedezi ca să-ţi iasă scoverzile ca la carte.

“În vremea asta, se umple băgrinul (salcâmul) de floare. Parcă-i o fată mare gătită să plece la rugă. Şi aşa amiroase de fain dealurile banatului a dulce şi a linişte, că parcă-s bucăţi de rai răspândite pe ogaşe să fie tihnă ochiului şi sufletului. Şi până nu prind albinele să le sugă mierea, să te apuci să faci scovezi (clătite) cu băgrin. Şi dacă nu ştii cum, iaca Uica te învaţă, ca să nu zici că l-ai vizitat de pomană pe blog.

Trebuie să ai la îndemână:

- o covată întreagă de flori de băgrin din care alegi numai petalele albe şi pistilul galben de polen

- cam o kilă de făină de-a bună furată de la morarul beţâc de la capul podului

- trii deca (trei sute de grame) de ţucur(zahăr) de-al alb. La "nevoie" merge şi de-al braun:

- un ou cald de supt găină

- un vârf de cuţit de bicarbonă (bicarbonat de sodiu)

Şi dacă eşti cu mofturi de la oraş, poţi să mai faci rost şi de o ţâră de vanilie, scorţişoară şi coajă de lămâie rasă.

Află cum se prepară scoverzile cu floare de salcâm pe adevarul.ro.

Află cum se prepară scoverzile cu floare de salcâm pe adevarul.ro.