Secretele dulceţii de soc de la Brebu, delicatesa migăloasă care a inspirat organizarea unui festival

dulceata soc jpeg

Dulceaţa de soc este o reţetă specifică comunei prahovene Brebu, o zonă deluroasă şi bogată în fructe de pădure. Gospodinele au desăvârşit o dulceaţă cu un gust unic, realizată cu multă migală din bobiţele fructelor de soc, care a inspirat şi organizarea unui festival.

Dealurile pitoreşti, cu pământ rodnic, şi aerul curat din comuna Brebu, situată în apropiere de Câmpina, creează cele mai bune condiţii pentru o recoltă bogată de fructe de pădure şi poame cultivate în livezile localnicilor. Nu este de mirare că gospodinele zonei au transformat roadele pământului în dulceţuri, compoturi şi sucuri, unele mai rafinate decât altele.

În mâinile îndemânatice ale femeilor, vişine, cireşe dulci sau amare, nuci verzi, gutui, pere, mere, căpşuni, zmeură, zarzăre, prune se transformă în dulceţuri aromate. Şi, pentru că zona are foarte multe de oferit, iar imaginaţia gospodinelor este fără limite, tot în dulceţuri au ajuns şi ingrediente mai puţin obişnuite, singure sau savant amestecate, precum dovleceii, ceapa roşie, cojile de pepene verde, vinetele, morcovii, castraveţii, roşiile coapte sau gogonelele, precum şi arome exotice precum ananasul, portocalele.

continuarea pe adevarul.ro

adevarul.ro