Secretele reţetei de bulz, delicioasa mâncare din munţi. De ce trebuie ca 5 minute să se „odihnească” obligatoriu

bulz moldovenesc cu afumatura jpeg

Deşi puţini orăşeni au avut ocazia să guste vreodată „bulz”, „boţ” sau „gâşte”, în creierii munţilor nu trece zi fără ca acest preparat să astâmpere foamea ciobanilor. Printre secretele bilei din mămăligă umplută cu brânză de oaie se numără şi lăsarea preparatului la odihnă, preţ de 5 minute.

Ioan Rus este cioban de mai bine de 40 de ani. S-a născut în comuna Spermezeu din Bistriţa-Năsăud şi a colindat toate regiunile ţării însoţit de mioare. Spune că a întâlnit bulzul, sub diferite denumiri „boţ” sau „gâşte” în toate zonele pe care le-a cutreierat.

Prima dată a gustat preparatul la stâna la care muncea, pe când avea doar 9 ani. A ajuns încet, încet să devină mâncarea de toate zilele din creierii munţilor, mai ales atunci când avea parte de o zi aglomerată.

Ciobanul a dezvăluit şi secretele acestui preparat, care mai poate fi întâlnit doar în munţi. Pentru bulz aveţi nevoie de mămăligă, caş de oaie şi puţin ulei sau untură.

continuarea pe adevarul.ro

continuarea pe adevarul.ro



Recente

cuptor cu microunde shutterstock 1060457837 jpg
ulei de masline shutterstock 403638466 jpg
pulled pork shutterstock 1673261689 jpg
chiftele de rosii tomatokeftedes shutterstock 2103366965 jpg
image png
image png
3 banane jpg jpeg
fructe de mare jpg
cum alegi carnea jpg
suberek cu carne shutterstock 572050978 jpg
Clătite Qatayef  shutterstock 288837386 (1) jpg
conopida reteta vegana shutterstock 1503266795 jpg
cassoulet rață fasole shutterstock 341364947 jpg
involtini rulouri carne shutterstock 1788453905 jpg
ciocolata shutterstock 1375236380 jpg
pui kiev shutterstock 2034594404 jpg
cozonac visine shutterstock 2019888323 jpg
kugel budinca de cartofi  shutterstock 2018235002 jpg
castraveti covasiti shutterstock 2037878684 jpg
zacusca de vinete horia virlan shutterstock 1824405308 jpg