Secretul celui mai sănătos şi gustos sos de roşii. Cât se fierbe şi de ce se pun zahăr caramelizat şi vin în preparat

sos de rosii StockFood 00677543 jpeg

Nelipsit de lângă friptură, paste şi peşte, sosul de roşii e un adevărat deliciu dacă este preparat în casă. Gospodinele iscusite găsesc reţeta în lucrarea regretatului gastronom Radu Anton Roman. În „Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti“ (Editura Paideia), autorul dezvăluie tainele celui mai rapid şi gustos sos de roşii.

Ingrediente: 1 l bulion de roşii răscoapte 50 ml rachiu 1 linguriţă de miere 1 lingură de frunze de tarhon 1 legătură de mărar 1 linguriţă de boia 1 linguriţă rasă de piper măcinat 1 lingură de zahăr 200 ml vin 1 legătură de cimbru uscat 1 linguriţă de sare 1 ceapă Iată ce nota autorul despre această reţetă delicioasă: “Deşi vânătoresc, deci un pic mai tare, cu nerv şi corp chiar agresiv, acest sos îmbracă totuşi, surprinzător de catifelat, de subtil, nu numai cele mai fine medalioane de căprioară, ci şi alte cărnuri, chiar legume şi paste făinoase. Şi peşte la nevoie. Nu va fi niciodată românesc - nu ne-ar ierta în veci plagiatul asta mediteraneenii - dar a devenit atât de popular încât nu-l mai poţi evita din patrimoniul naţional. Şi apoi, toata lumea ştie: lângă Spania, Italia şi Maroc, România e ţara celor mai parfumate şi suculente roşii din lume (ce-nseamnă vara uscată şi fierbinte!).

continuarea pe adevarul.ro

continuarea pe adevarul.ro