Secretul desertului din copilărie. Cea mai bună reţetă de prăjitura cu mere

Prăjitura cu mere este oricând binevenită, dar parcă toamna are alt gust. Este sezonul merelor, iar dacă reuşim să găsim la piaţă mere cultivate în grădină, chiar dacă sunt mai mici şi pătate, gustul şi aroma vor face diferenţa.
Reţeta pentru prăjitura cu mere este una pe care majoritatea mamelor sau bunicilor noastre o cunosc. Nu era gospodină care să nu aibă în caietul ei cu reţete această minunăţie, dincolo de faptul că merele sunt foarte sănătoase.
Unii spun că îşi amintesc cum, la prepararea prăjiturii, merele erau răzuite, amestecate cu zahăr şi scorţişoară, iar apoi erau stoarse de zeamă pentru ca prăjitura să se poată coace mai uşor. ”Zeama aceea pe care o lăsau merele răzuite, îndulcită şi cu scorţişoară bătea de departe orice suc pe care-l puteam bea la vremea aceea”, povesteşte acum un băimărean trecut de prima tinereţe.
Reţeta este relativ simplă, însă ceva mai mult timp va lua curăţarea merelor şi răzuirea lor. Avem nevoie, astfel, de:
2 - 2,5 kg de mere
200 g zahăr
1 linguriţă scorţişoară
0,5 kg făină
100-150 g untură (sau unt)
1-2 ouă
2 linguri de smântână
2 pachete zahar vanilat
un praf de sare
125 g zahăr pudră