Secretul pâinii perfecte, o reţetă ca la mama acasă. Cum se dospeşte în Ardeal aluatul ideal, fără urmă de aditivi

Paine cu ulei de masline jpeg

Pâinea de casă autentică, fără niciun fel de aditivi, poate fi deosebită de preparatele din comerţ pline de E-uri cu ajutorul câtorva trucuri simple, spun brutarii cu experienţă.

În brutăria din localitatea sibiană Orlat, pâinea albă se prepară şi astăzi după reţeta tradiţională moştenită din bătrâni, fără niciun fel de aditivi. Singura diferenţă faţă de gospodăria tradiţională este dată de folosirea unor utilaje de specialitate pentru mixarea aluatului şi pentru dospire, însă reţeta pâinii este aceeaşi folosită de bunici şi străbunici.

Brutarii încep prin a prepara “acritura” sau “maiaua”, din făină, drojdie dizolvată în apă şi, dacă vreţi să testaţi reţeta ardelenească, fie cartofi după gust fie fulgi de cartof înmuiaţi în apă. Se lasă la dospit apoi se frământă cu făină şi apă ”cât cere făina”, se adaugă sare grunjoasă dizolvată în apă şi se lasă din nou la dospit.

”Două ore şi jumătate durează frământatul în covată de lemn, două ore se lasă la dospit şi după aceea se bagă în cuptor, direct pe vatră sau în forme”, explică meşterul brutar Ioan Parolă.

continuarea pe adevarul.ro

continuarea pe adevarul.ro