Secretul piroştelor cu păsat şi seminţe de hârban. Cum se salvează de la uitare cele mai exotice reţete de mâncare din Ardeal

secretul pirostilor jpeg

Mai multe reţete specifice satelor din Ardeal, precum cea de „piroşte cu păsat şi seminţe de hârban“, au fost culese de câţiva tineri voluntari din Zalău, judeţul Sălaj, de la bunicii şi chiar străbunicii lor pentru a fi adunate într-o broşură şi salvate de la uitare.

„Leveşe de hiribe uscate“, „palaneţ“, „piroşte cu păsat şi seminţe de hârban“, „şlederi pe tulhean“, „zamă de corompile cu cosmete“ ori „zamă de cireşe galbene zdronţoşe“ nu sunt mâncărurile lui Shrek, simpaticul căpcăun din cunoscutele filme de desene animate, ci reprezintă reţetele culinare cu care au crescut mulţi dintre bunicii şi străbunicii locuitorilor din satele din Sălaj. Câţiva tineri din Zalău le-au înţeles nu numai farmecul, dar au perceput mai ales pericolul ca aceste veritabile mostre de artă culinară tradiţională să se piardă, aşa că au luat măsuri: s-au transformat în antropologi de ocazie şi şi-au vizitat bunicii şi chiar străbunicii, pentru a afla direct de la sursă secretele acestor reţete cu origini ce se pierd în negura timpului. Tinerii sunt reuniţi sub cupola Clubului de voluntariat Impact Lego de la Colegiul Naţional „Silvania“ din Zalău, iar demersul lor are şi un nume: „Gusturi vechi cu impact azi“.

continuarea pe adevarul.ro

continuarea pe adevarul.ro