Sfaturi de la gospodine pentru a prepara cea mai bună dulceaţă. Ce trebuie să faci ca să se lege mai repede

apricot fruits and jar of jam on table jpeg

Prepararea gemurilor şi dulceţurilor poate fi o probă de foc pentru gospodine. Uneori nu se leagă siropul cum trebuie şi mucegăieşte peste iarnă, alteori o laşi prea mult pe foc şi devine ca un clei, iar apoi îţi este imposibil să o întinzi pe pâine sau peste blaturile de prăjituri. Pentru a nu mai trece prin astfel de experienţe, iată ce sfaturi să pui în aplicare pentru a obţine cele mai aromate gemuri şi dulceţuri.

Consistenţa gemurilor şi a dulceţurilor este influenţată de cantitatea de pectină de fructe. Mai exact, pectina este o polizaharidă din fructe, care la contactul cu zahărul, oferă dulceţurilor şi gemurilor un aspect gelatinos. Nu toate fructele conţin aceeaşi cantitate de pectină şi din acest motiv, la cele cu un conţinut scăzut, ar trebui să adaugi pectină cumpărată, pentru ca dulceaţa să se lege mai repede. Fructele cu cel mai mare conţinut de pectină sunt merele, citricele, merişoarele, prunele şi strugurii. Pe de altă parte, fructele cu cel mai mic nivel de pectină sunt piersicile, afinele, cireşele, caisele, perele, ananasul, zmeura şi căpşunile.

Testul cu lingura

Pentru a vedea dacă gemul sau dulceaţa s-au legat, poţi face testul cu lingura. Înmoaie o lingură în oală, apoi întoarce-o pe laterală şi lasă gemul să curgă. Dacă se prelinge uşor pe lingură înseamnă că poţi stinge focul. În schimb, dacă este prea lichid siropul şi curge repede, mai lasă vasul pe foc.

Alege fructe întregi

Fructele ideale pentru gemuri şi dulceţuri sunt cele întregi, uşor crude sau perfect coapte. Evită-le pe cele zdrobite sau care sunt prea moi, deoarece există riscul să fermenteze mai târziu în borcane.

Adaugă puţin suc de lămâie

Pentru ca siropul să se închege mai repede, adaugă câteva linguri de zeamă de lămâie. Nu adăuga sucul de lămâie la final, deoarece nu va mai fi la fel de eficient, ci dimpotrivă, siropul va avea o consistenţă mai lichidă.

Ţine fructele la macerat peste noapte

În loc să adaugi apă în dulceţuri, pentru a nu se arde, le poţi pune la macerat peste noapte împreună cu zahăr. Aşa îşi vor lăsa siropul şi va trebui să le fierbi mai puţin. În acelaşi timp, pentru ca lichidul să se evapore cât mai repede, fierbe dulceaţa în vase întinse şi nu în cele  cu pereţii înalţi.