Sfaturi pentru ca masa de Paşte să nu-ţi pice greu

2 shutterstock 253697776 jpg jpeg

Mesele bogate din perioada Paştelui sunt prilej de bucurie, însă nu şi pentru organism. Dacă faci prea multe excese, te poţi alege cu neplăceri digestive, senzaţii de greaţă şi kilograme în plus. Iată cum poţi să faci faţă cât mai bine tentaţiilor culinare.

Ce trebuie să faci dacă ai ţinut post

Prin post, încercăm să ne curăţăm corpul de toxine, prin evitarea consumului de proteine animale şi consumând porţii mai mici şi mai dese de mâncare. Însă reţinerea de la a consuma anumite alimente încetineşte metabolismul. După terminarea postului, avem tendinţa să ne înfruptăm din alimentele „de dulce”, obligând corpul să se adapteze brusc. Pentru cei sensibili, această trecere se lasă cu consecinţe nefaste. Cel mai rău lucru pe care-l putem face după post este să mâncăm prăjeli şi alimente procesate. În multe cazuri, acestea pot duce la constipaţie, tulburări gastro-intestinale, probleme cardiace, iar în cazuri grave chiar la infarct.

Dacă pierdem controlul măsurii şi continuăm să mâncăm nesănătos mult timp după sărbători riscăm să intrăm în cercul vicios al alimentaţiei dezechilibrate, care predispune la boli.

Trecerea de la alimentaţia de post la cea normală este bine să se facă treptat, de-a lungul unei săptămâni, pentru a da voie corpului să se obişnuiască.

Nu mânca din toate o dată

Dacă vrei să te bucuri de sărbători şi să savurezi tot felul de bunătăţi delicioase şi consistente, ideal este să faci pauze între felurile principale. Spre exemplu, dacă mâncăm salată de boeuf şi apoi câteva sarmale, urmate de friptură şi cozonac, vom sfârşi în pat, plini şi epuizaţi de energie.

Ca să evităm îngreunarea digestiei, este bine să facem pauze de câte un sfert de oră între alimentele mai consistente, care conţin carne şi grăsimi.

Alege porţii mai mici

Mesele de Sărbători sunt tentante şi bogate în preparate culinare apetisante. Dacă ne înfruptăm din toate, riscăm să ne încărcăm ficatul şi să ne îmbolnăvim.

Tentaţiile sunt mari şi este bine să consultăm meniul înainte de a începe să mâncăm. Dacă nu există un meniu, întrebăm gazda ce urmează să consumăm la masă. În cazul în care toate preparatele ne fac cu ochiul, cel mai bine este să gustăm din fiecare, cu condiţia să înjumătăţim porţiile. O altă metodă ar fi să eliminăm o parte din alimente, în special pe cele care conţin grăsime multă, maioneză şi sosuri. În ceea ce priveşte deserturile ar fi bine să fie consumate între mese.

Nu vorbi prea mult în timpul mesei

Contează foarte mult mediul în care mâncăm. Agitaţia din timpul mesei şi muzica dată la volum maxim pot tulbura digestia. Când mâncăm şi vorbim în acelaşi timp, înghiţim goluri de aer, care pot provoca balonări. Obligatoriu, fumatul nu ar trebui să facă parte din meniul festiv. Odată ce inhalăm fumul de ţigară, pierdem din oxigen şi îngreunăm digestia.

Salatele de crudităţi ajută digestia

Include cel puţin o salată crudă sau un fel de mâncare din legume negătite la fiecare masă, pentru a ajuta digestia şi a o uşura. Pe cât posibil, consumă doar două feluri de mâncare la o masă, renunţând fie la aperitivele bogate, fie la felul doi de mâncare. Obligatoriu, desertul trebuie să fie între mese. Bea dimineaţa, pe stomacul gol, un pahar cu apă călduţă şi suc de lămâie, urmat de fructe şi de o pauză de minimum 30 minute înainte de micul dejun.

FOTO: SHUTTERSTOCK