Tabelul caloriilor pentru cele mai consumate alimente

Medicii nutriţionişti ne recomandă să nu consumăm mai mult de 2.000 de calorii zilnic dacă vrem să prevenim kilogramele în plus. Aşadar, este bine să ştii ce aport caloric au cele mai cunoscute alimente.
Carne şi ouă (100 g) Calorii
Pui 159
Vită 104
Porc 212
Curcan 112
Miel 109
Ouă de găină 143
Ştiai că...
... 100 de grame de pui au aproape 500 de calorii? Din acest motiv, este bine să consumi carnea fără piele. Deşi carnea de pui sau de curcan este mai sănătoasă, este indicat ca din când în când să optezi şi pentru o bucată de cotlet de porc, singura condiţie fiind ca acesta să fie fără grăsime şi să nu depăşească 200 de grame porţia.
Brânzeturi (100g) Calorii
Caşcaval 306
Brânză telemea 235
Brânză proaspătă 164
Brânză topită 270
Caş de oaie 280
Cremă de brânză 269
100 de grame de brânză telemea sau proaspătă conţin aproximativ 140 de mg de calciu. 2 felii de brânză pe zi ajută la pierderea în greutate, deoarece calciul are rolul de a descompune celulele de grăsime. Brânza de capră sau de oaie este recomandată persoanelor care au probleme de digestie.
Lapte (100 ml) Calorii
De vacă 3,5% grăsime 64
De vacă 1,8% grăsime 45
De vacă 0,1% grăsime 31
De soia 18
De reţinut!
Cu cât laptele este mai degresat, cu atât şi conţinul de colesterol este mai scăzut. Mai exact, 100 ml de lapte integral are 75 mg de colesterol, în timp ce 100 de ml de lapte cu 0,1% grăsimi are doar 3 mg de colesterol. Laptele gras este indicat persoanelor care au sistemul imunitar slăbit şi se confruntă cu probleme de infertilitate.
Legume (100g) Calorii
Cartofi 77
Ceapă 42
Roşii 18
Morcovi 41
Ardei 26
Fasole Verde 31
Fasole 303
Conopidă 25
Castraveţi 12
Salată verde 17
Dovlecei 12
Ciuperci 29
Mazăre 42
Spanac 23
Varză 31
Vinete 24
Legumele verzi se numără printre cele mai sănătoase alimente. Castraveţii sunt consideraţi aliment-medicament pentru cei care suferă de iritaţii la nivelul căilor respiratorii şi urinare, iar o cură cu aceste legume stimulează eliminarea acidului uric. Ardeii verzi echilibrează nivelul de zahăr din sânge, în timp ce varza contribuie la detoxificarea organsimului şi la reducerea nivelului de colesterol „rău“ din sânge.
Fructe (100g) Calorii
Mere 49
Cireşe 63
Vişine 50
Caise 48
Piersici 39
Pere 58
Pepene verde 30
Pepene galben 34
Portocale 47
Ananas 48
Banane 89
Căpşuni 32
Fructe de pădure 45
Kiwi 61
Prune 60
Fructele sunt un izvor nesecat de substanţe nutritive, marele lor avantaj fiind că, indiferent de anotimp, mereu le poţi găsi proaspete. În plus, fiecare din ele este benefic pentru ameliorarea unei afecţiuni. Antioxidanţii din cireşe ajută la reducerea durerilor specifice artritei şi gutei, pepenele este principalul aliat în lupta cu kilogramele în plus, ananasul conţine bromelină, o enzimă care previne regenerarea celulelor canceroase, în timp ce kiwi are de două ori mai multă vitamina C decât citricele şi reduce nivelul trigliceridelor din sânge.
Produse de panificaţie (100 g) Calorii
Pâine albă 269
Pâine neagră 245
Pâine integrală 253
Pâine prăjită 358
Covrigi 225
Chifle 254
Ştiai că nu este recomandat să mănânci pâine proaspătă? După coacere, amidonul din pâine are nevoie de 8 ore ca să se stabilizeze. Cu cât este mai proaspătă, cu atât pâinea va fi mai pufoasă, iar tu vei fi tentată să mănânci mai multă. Produsele de panificaţie din făină albă sunt o sursă de calorii „goale“, care în loc să hrănească organismul, se depozitează sunt formă de celule adipoase.
Dulciuri (100g) Calorii
Corn cu ciocolată 368
Plăcintă cu brânză 312
Melci cu mere 186
Gogoşi 426
Ciocolată cu lapte 545
Ciocolată neagră 521
Îngheţată 270
Clătite simple 121
Biscuiţi 495
Zahăr 387
Miere 325
Deşi o masă nu pare a fi completă fără un desert la sfârşit, zahărul este unul dintre cele mai nocive alimente pentru organism. Pe lângă un indice caloric ridicat, produsele zaharoase predispun la obezitate, hipertensiune şi diabet de tip 2. Sporirea cantităţii de insulină eliberată de către organism creşte şi riscul de cancer la sân şi la colon.
Paste şi orez (100g) Calorii
Spaghette 350
Macaroane 371
Penne 357
Orez alb 361
Orez basmati 347
Consumat cu moderaţie, orezul este un aliment sănătos, deoarece nu conţine colesterol sau grăsimi nesănătoase. Este contraindicat să fie asociat cu carnea, însă poate fi servit alături de legume sau peşte.
Grăsimi (100 gr/ml) Calorii
Unt 65% grăsime 587
Unt 80% grăsime 720
Margarină 360
Margarină pentru prăjituri 540
Ulei de floarea-soarelui 900
Ulei de măsline 824
De ce să consumi ulei de măsline
Beneficiile uleiului de măsline sunt cunoscute încă din cele mai vechi timpuri, când era folosit la tratarea multor afecţiuni. Este singurul tip de ulei vegetal care poate fi consumat proaspăt, după presarea măslinelor. Nu trebuie să lipsească din dieta cardiacilor sau a celor care suferă de gastrită sau ulcer gastroduodenal.
Preparate din carne (100g) calorii
Salam 480
Bacon 346
Şuncă 241
Crenvuşti 225
Pate de porc 243
Pate de pui 149
Păstramă de porc 281
Păstramă de pui 133
O porţie de carne grasă sau procesată are nevoie de aproximativ şase ore pentru a fi digerată. Cu cât sunt consumate mai multe alimente procesate, cu atât timpul de digestie creşte şi se instalează balonarea şi durerile abdominale.
Băuturi (100 ml)
Cafea neagră 12
Cafea cu zahăr 57
Cappuccino 369
Ceai verde 23
Suc acidulat 46
Cola 42
Bere 43
Vin roşu 75
Vin alb 73
Ce beneficii are vinul
Un pahar de vin roşu pe zi poate face minuni pentru sănătate, deoarece conţine resveratrol, cel mai puternic antioxidant. El împiedică radicalii liberi să distrugă celulele şi previne afecţiunile cronice, cele cardiovasculare şi cancerul. Cei care nu pot bea alcool îşi pot lua porţia de resveratrol din struguri.
Peşte (100 g) Calorii
Macrou 205
Crap 126
Somon 206
Fitofag 127
Şalau 73
Pangasius 90
Păstrăv 148
Cum să mănânci peştele Peştele, în special cel oceanic, este o sursă importantă de proteine şi acizi graşi Omega-3. Aceştia au rolul de a menţine elasticitatea vaselor de sânge, prevenind astfel atacul vascular cerebral. Pentru a beneficia de toate proprietăţile sale, sunt recomandate 2-3 porţii de peşte pe săptămână, preparat la cuptor, la grătar sau pe aburi.
Seminţe (100 g) Calorii
Nuci 654
Alune 567
Fistic 562
Seminţe de dovleac 416
Seminţe de floarea-soarelui 581
Porţia zilnică de seminţe
Aceste seminţe sunt sănătoase, atât timp cât sunt consumate cu măsură. Mai exact, o porţie de miez de nucă nu trebuie să depăşească 40 de grame, adică 7 jumătăţi de miez. În cazul seminţelor de dovleac sau de fistic ele trebuie să numere 23 de bucăţi pentru a se încadra în cele 40 de grame recomandate.