Totul despre cafeaua fără cofeină

42210170 474776196335788 1036941942912450560 n jpeg

Au existat situaţii în care şi tu a trebuit să refuzi o cafea dacă era prea târziu, de teamă că nu vei mai dormi la noapte? Atunci profităm de ocazie să-i lăsăm pe specialiştii Lavazza să-ţi povestească despre blendurile fără cofeină, soluţia pentru cei care au poftă de cafea şi la orele târzii din zi sau din noapte.

ŞTIAŢI CĂ? În doze potrivite, cofeina acţionează ca un stimulent, reduce oboseala şi te ţine în priză

CÂTĂ COFEINĂ AR TREBUI SĂ CONSUMI ZILNIC?

Oamenii de ştiinţă consideră că doza zilnică recomandată de cofeină este 2-3mg/0,5 kilograme de greutate corporală, ceea ce înseamnă că un adult de 70 de kilograme poate să consume 315 mg de cafea.

Site-ul The Coffee and Health menţionează 400 mg, echivalentul a 5 ceşti de cafea pe zi drept un consum moderat de cofeină. Ca să vă fie mai clar ce înseamnă acest dozaj, un espresso sau o ceaşcă de cafea preparată la moka poate conţine între 35 şi 100 mg de cofeină, în timp ce un cappuccino conţine 70-80 mg.

The Coffee and Health

METODE DE DECOFEINIZARE

Decofeinizarea se realizează prin îndepărtarea completă a cofeinei din boabele de cafea înainte ca acestea să fie prăjite. Din punct de vedere legal, pentru a fi considerată decofeinizată, maximul de cofeină reziduală obţinută din boabele de cafea verzi nu trebuie să depăşească 0.1%.

Oamenii au căutat modalităţi de a scoate cofeina din boabele de cafea pentru o lungă perioadă de timp. La începutul secolului al XX-lea (1902-1905), Ludwig Raselius a venit cu ideea inovatoare de a folosi aburul pentru a înmuia boabele de cafea şi a dezvoltat primul sistem de extracţie cu alcaloizi folosind solvenţi organici. De atunci însă, tehnicile de decofeinizare au evoluat.

Astăzi, cofeina poate fi scoasă cu ajutorul a trei tehnici, toate fiind efectuate pe boabele de cafea verde, care nu au fost încă prăjite: folosind solvenţi organici (diclormetan sau acetat de etil), apă sau dioxid de carbon (în stare lichidă sau supercritică). Niciuna din metodele de decafeinizare nu este dăunătoare pentru sănătate, dar aroma cafelei de la final poate varia în funcţie de tehnica folosită.

ŞTIAŢI CĂ? Folosirea dioxidului de carbon în procesul de decofeinizare păstrează aroma cafelei

AROMA UNEI CAFELE FĂRĂ COFEINĂ BUNĂ

Cafeaua decofeinizată se obţine prin extracţia cofeinei din boabele de cafea cât timp acestea sunt încă verzi, iar apoi trec prin acelaşi proces de obţinere a cafelei. Cum vă spuneam mai sus, pentru extracţie pot fi folosite trei procedee diferite: solvenţi organici (diclormetan sau acetat de etil), apă sau dioxid de carbon (în stare lichidă sau supercritică).

Spre deosebire de primele două metode de decofeinizare, care presupun înlăturarea cofeinei, dar care cauzează o pierdere a gustului, folosirea dioxidului de carbon permite menţinerea caracteristicilor aromatice ale cafelei.

Tocmai din acest motiv, Lavazza a ales să folosească această metodă, preparând cafeaua decaf astfel:

  • în prima fază a procesului, boabele de cafea sunt umezite cu ajutorului aburului sau a apei până când se obţine o umiditate în procent de 30-50%.
  • apoi, boabele sunt puse într-un cilindru de extracţie a gazului, cu gaz în stare „supercritică”: starea în care atât temperatura, cât şi presiunea sunt de aşa natură încât au şi proprietăţile unui lichid, dar şi ale unui gaz. Astfel, reuşesc să extragă cofeina într-un mod selectiv.
  • dioxidul de carbon este apoi separat de alcaloid folosind apă represurizată şi refolosită.

Procesul se termină în momentul în care boabele de cafea decofeinizate se usucă. Pentru a păstra pe deplin profilul senzorial al cafelei sale, Lavazza foloseşte metoda de extracţie pe bază de dioxid de carbon în uzina sa de la Pozzilli, care este dedicată exclusiv decafeinizării.

CAFEA RECOMANDATĂ

Lavazza Decaffeinated Ground Coffee 250mg

Fără cofeină şi cu un gust dulce-floral, ideal pentru aparatul de cafea moka sau pentru aparatul de expresso.

Un amestec aromatic, echilibrat, din boabe 100% Arabica, având ca provenienţă America Centrală. Experimentaţi-i aroma plină, de neuitat. Acest blend este ideal dacă doriţi să evitaţi cofeina fără să fiţi nevoiţi să renunţaţi la cafeaua italiană autentică.