Totul despre cafeaua f─âr─â cofein─â

42210170 474776196335788 1036941942912450560 n jpeg

Au existat situa┼úii ├«n care ┼či tu a trebuit s─â refuzi o cafea dac─â era prea t├órziu, de team─â c─â nu vei mai dormi la noapte? Atunci profit─âm de ocazie s─â-i l─âs─âm pe speciali┼čtii Lavazza s─â-┼úi povesteasc─â despre blendurile f─âr─â cofein─â, solu┼úia pentru cei care au poft─â de cafea ┼či la orele t├órzii din zi sau din noapte.

┼×TIA┼óI C─é? ├Än doze potrivite, cofeina ac┼úioneaz─â ca un stimulent, reduce oboseala ┼či te ┼úine ├«n priz─â

CÂTĂ COFEINĂ AR TREBUI SĂ CONSUMI ZILNIC?

Oamenii de ┼čtiin┼ú─â consider─â c─â doza zilnic─â recomandat─â de cofein─â este 2-3mg/0,5 kilograme de greutate corporal─â, ceea ce ├«nseamn─â c─â un adult de 70 de kilograme poate s─â consume 315 mg de cafea.

Site-ul The Coffee and Health men┼úioneaz─â 400 mg, echivalentul a 5 ce┼čti de cafea pe zi drept un consum moderat de cofein─â. Ca s─â v─â fie mai clar ce ├«nseamn─â acest dozaj, un espresso sau o cea┼čc─â de cafea preparat─â la moka poate con┼úine ├«ntre 35 ┼či 100 mg de cofein─â, ├«n timp ce un cappuccino con┼úine 70-80 mg.

The Coffee and Health

METODE DE DECOFEINIZARE

Decofeinizarea se realizeaz─â prin ├«ndep─ârtarea complet─â a cofeinei din boabele de cafea ├«nainte ca acestea s─â fie pr─âjite. Din punct de vedere legal, pentru a fi considerat─â decofeinizat─â, maximul de cofein─â rezidual─â ob┼úinut─â din boabele de cafea verzi nu trebuie s─â dep─â┼čeasc─â 0.1%.

Oamenii au c─âutat modalit─â┼úi de a scoate cofeina din boabele de cafea pentru o lung─â perioad─â de timp. La ├«nceputul secolului al XX-lea (1902-1905), Ludwig Raselius a venit cu ideea inovatoare de a folosi aburul pentru a ├«nmuia boabele de cafea ┼či a dezvoltat primul sistem de extrac┼úie cu alcaloizi folosind solven┼úi organici. De atunci ├«ns─â, tehnicile de decofeinizare au evoluat.

Astăzi, cofeina poate fi scoasă cu ajutorul a trei tehnici, toate fiind efectuate pe boabele de cafea verde, care nu au fost încă prăjite: folosind solvenţi organici (diclormetan sau acetat de etil), apă sau dioxid de carbon (în stare lichidă sau supercritică). Niciuna din metodele de decafeinizare nu este dăunătoare pentru sănătate, dar aroma cafelei de la final poate varia în funcţie de tehnica folosită.

┼×TIA┼óI C─é? Folosirea dioxidului de carbon ├«n procesul de decofeinizare p─âstreaz─â aroma cafelei

AROMA UNEI CAFELE F─éR─é COFEIN─é BUN─é

Cafeaua decofeinizat─â se ob┼úine prin extrac┼úia cofeinei din boabele de cafea c├ót timp acestea sunt ├«nc─â verzi, iar apoi trec prin acela┼či proces de ob┼úinere a cafelei. Cum v─â spuneam mai sus, pentru extrac┼úie pot fi folosite trei procedee diferite: solven┼úi organici (diclormetan sau acetat de etil), ap─â sau dioxid de carbon (├«n stare lichid─â sau supercritic─â).

Spre deosebire de primele două metode de decofeinizare, care presupun înlăturarea cofeinei, dar care cauzează o pierdere a gustului, folosirea dioxidului de carbon permite menţinerea caracteristicilor aromatice ale cafelei.

Tocmai din acest motiv, Lavazza a ales să folosească această metodă, preparând cafeaua decaf astfel:

  • ├«n prima faz─â a procesului, boabele de cafea sunt umezite cu ajutorului aburului sau a apei p├ón─â c├ónd se ob┼úine o umiditate ├«n procent de 30-50%.
  • apoi, boabele sunt puse ├«ntr-un cilindru de extrac┼úie a gazului, cu gaz ├«n stare ÔÇ×supercritic─âÔÇŁ: starea ├«n care at├ót temperatura, c├ót ┼či presiunea sunt de a┼ča natur─â ├«nc├ót au ┼či propriet─â┼úile unui lichid, dar ┼či ale unui gaz. Astfel, reu┼česc s─â extrag─â cofeina ├«ntr-un mod selectiv.
  • dioxidul de carbon este apoi separat de alcaloid folosind ap─â represurizat─â ┼či refolosit─â.

Procesul se termin─â ├«n momentul ├«n care boabele de cafea decofeinizate se usuc─â. Pentru a p─âstra pe deplin profilul senzorial al cafelei sale, Lavazza folose┼čte metoda de extrac┼úie pe baz─â de dioxid de carbon ├«n uzina sa de la Pozzilli, care este dedicat─â exclusiv decafeiniz─ârii.

CAFEA RECOMANDAT─é

Lavazza Decaffeinated Ground Coffee 250mg

F─âr─â cofein─â ┼či cu un gust dulce-floral, ideal pentru aparatul de cafea moka sau pentru aparatul de expresso.

Un amestec aromatic, echilibrat, din boabe 100% Arabica, având ca provenienţă America Centrală. Experimentaţi-i aroma plină, de neuitat. Acest blend este ideal dacă doriţi să evitaţi cofeina fără să fiţi nevoiţi să renunţaţi la cafeaua italiană autentică.



Recente

zacusca de vinete horia virlan shutterstock 1824405308 jpg
copil mancare sanatoasa shutterstock 376928611 jpg
salata de vinete shutterstock 1789607375 jpg
afinata shutterstock 1163799046 jpg
tarator supa de iaurt cu castraveti shutterstock 685307626 jpg
cirese 1 advertorial jpeg
panna cotta caise shutterstock 288283781 jpg
plachie de pește shutterstock 529239796 jpg
salata roșii shutterstock 529472086 jpg
choux crema vanilieshutterstock 2007938618 jpg
ardei umpluti de post shutterstock 394395796 jpg
gomboti caise shutterstock 1751983160 jpg
banane chia iaurt shutterstock 2068588889 jpg
salata vinete baba ganoush shutterstock 216063574 jpg
pandispan fructe shutterstock 200600648 jpg
pepene shutterstock 296391284 jpg
copii gatind jpg
ciorba de burta shutterstock 475445284 jpg
alimente dieta shutterstock 1033829701 jpg
crumble shutterstock 140363161 jpg