Totul despre praz: de la aliment la medicament. Reţete delicioase cu ceapa oltenească

praz jpeg

Vestitul praz oltenesc nu prea este oltenesc, ci mai degrabă universal. Vă prezentăm o scurtă istorie a legumei, câteva utilizări „medicale“, dar şi reţete delicioase.

Originea geografică a prazului rămâne incertă. Prazul (Allium porrum) este o rudă apropiată cu usturoiul rusesc, arpagicul chinezesc, ceapa şi leurda. Cu excepţia leurdei, prazul are iuţeala cea mai potolită din toată această familie. Prazul are două rude apropiate, „allium ampeloprasum” (usturoiul elefantului), care este cultivat pentru bulbi, şi „kurrat”, cultivat pentru frunze (în Egipt şi Orientul Mijlociu). O istorie interesantă a prazului o prezintă site-ul francez „Plăcerea de a găti”. Asirienii, chinezii şi egiptenii au mâncat şi au considerat prazul drept o delicatesă. Evreii, de asemenea: se spune că, în timpul fugii în Egipt, au regretat trei lucruri: castraveţii, pepenii ... şi prazul! (lucru consemnat în Cartea Numerelor din Biblie).

continuarea pe adevarul.ro

continuarea pe adevarul.ro