Trucuri pentru a evita să te îngraşi de Sărbători

2 shutterstock 1929063266 jpg jpeg

Cu puţină planificare, control şi voinţă, te poţi bucura de perioada Sărbătorilor fără probleme. Iată câteva sfaturi pentru a-ţi păstra talia intactă în această perioadă festivă a anului.

Pune-ţi mâncarea în farfurii mici

Controlarea porţiilor trebuie să fie respectată cu sfinţenie în această perioadă a anului. Pentru asta, foloseşte o farfurie mică şi ai grijă ca mâncarea pe care o consumi să nu fie mai mare de dimeniunea pumnului tău.

Nu te înfometa întreaga zi, pentru a mânca mult la cină

Micul dejun şi masa de prânz trebuie să fie bogate în proteine, iar gustarea de până la cină trebuie să fie una cu un conţinut mare de vitamine. În felul acesta, când vei ajunge să iei cina, nu vei fi la fel de tentat de aperitivele bogate în grăsimi.

Nu te odihni pe canapea după ce mănânci

Amână urmăritul programului TV preferat după ce iei o masă copioasă. Nu ai nevoie de antrenament după masă,dar chiar şi mişcarea moderată te poate ajuta să nu te simţi fără vlagă de Sărbători. De exemplu,poţi să faci o plimbare prin parc,chiar dacă este rece afară.

Evită cafeina şi băuturile carbogazoase

Consumul de cafea sau suc poate părea o modalitate bună de a sta alert în acest sezon,dar,atât cafeaua,cât şi băuturile carbogazoase pot face mai mult rău decât bine în această perioadă. Cafeina poate provoca o diverse neplăceri,inclusiv diaree (mai ales dacă este consumată pe stomacul gol) şi indigestie. În mod similar,băuturile carbogazoase pot creşte riscul de arsuri la stomac,gaze şi balonare.

Eliberează-te de stres

Mersul la cumpărături,decorarea casei,gătitul,problemele de la serviciu-toate pot duce cu uşurinţă la o supraîncărcare cu stres. Numeroase cercetări arată că stresul este legat direct de o serie de probleme gastro-intestinale,inclusiv sindromul de intestin iritabil şi arsuri la stomac. În timp ce un pahar de vin poate suna tentant,nutriţioniştii ne sfătuiesc să evităm alcoolul,pentru că poate irita tractul gastro-intestinal şi provoca arsuri la stomac. În schimb,ne recomandă 20 de minute de mers pe jos în pas vioi,pentru a stimula starea de spirit şi scăderea tensiunii.