Un bucătar grec la Bucureşti

chef2 jpeg

Kostas Vassalos, unul dintre cei mai buni bucătari ai Greciei din ultimele două decenii, s-a născut pe insula Sifnos, în Cyclade, în sudul Egeei şi, ca orice insular, a crescut mâncând în fiecare zi peşte proaspăt.

Cheful elen a venit pentru a doua oară în ţara noastră, invitat de asociaţia exportatorilor de peşte din Grecia, ca să facă o demonstraţie culinară. Oriunde se duce în lume, laudă bucătăria elenă, dar şi pe cea a ţării-gazdă. Spune despre bucătăria ţării sale că este strămoşul celei franceze sau italiene, mai ales când e vorba despre delicii cu peşte sau cu fructe de mare, ingrediente de bază în bucătăria lui, pe care o iubeşte atât de mult.

Măiestrie culinară

Cheful Kostas e un tip modest şi calm, care nu se sfieşte să-şi arate măiestria. Într-o „mare“ de abur şi arome îmbietoare, de „lupi de mare“ şi scoici, Kostas se dezlănţuie. Gustă din sosul cremos şi roşiatic din tigaia care sfârâie. „E bun“, şopteşte şi face cu ochiul către un puşti vioi care se zbenguie de colo- colo. Maică-sa e băgată toată aproape în tigaia chefului. Inhalează, priveşte, se bucură de ce vede şi miroase. „Uite, acum pune smântâna... Acum sare... Ce peşte este ăsta?“ „Gătesc echivalentul lupului-de-mare, un peşte care se găseşte doar în Grecia“, îi răspunde chef Vassalos prin intermediul traducătoarei. Repede, se face semicerc în faţa plitei cu bunătăţi şi fiecare vrea să ştie ce peşte a folosit, ce mirodenii sau cât trebuie lăsat pe foc.

image

„Am pregătit multe reţete tipic greceşti, dar am adăugat şi altele, inspirate din gastronomia internaţională. Gastronomia grecească, cu toate calităţile ei incontestabile, trebuie oferită tuturor popoarelor. Este ştiut faptul că dieta grecească este o garanţie a unei vieţi sănătoase şi lungi, deoarece gastronomia noastră se bazează în primul rând pe dragostea cu care gătim“, declară cheful Kostas Vassalos.

Este ştiut faptul că dieta grecească este o garanţie a unei vieţi sănătoase şi lungi.