Zacusca sârbească şi cea de pătlăgele verzi, cele mai bune reţete din Banat

zacusca jpeg

Se spune că există reţete de zacuscă tot atâtea câte bucătării există şi că fiecare familie are reţeta ei. „Adevărul“ vă prezintă două reţete delicioase.

Toamna vine în cămările din satele Banatului cu comoara adunată la sfârşitul verii, zacusca fiind aşezată pe rafturi la loc de cinste. Uica Mihai, cel mai năstruşnic bucătar din Banat, ne-a dezvăluit cum găteşte el cea mai bună zacuscă, despre care spune că nicio femeie nu o nimereşte la fel.

“Zacuscă cum e cea făcută de mână de bărbat nu există, fiindcă bărbatul are vârtoşenie îndeajunsă să mestece în cazanul de pe foc cu linguroiul, răbdare de mucenic să privegheze trocul cu fiertura, mai ales dacă are şi o ţuică de prună galbenă alături şi ştiinţa echilibrării mirodenilor moştenită de la Decebal şi Traian. Aşa că, ţucu-vă, iacă, vă dau două reţete de zacuscă întocmită bărbăteşte de mine şi vreau să vă spun că, atunci când fierb minunăţiile astea, nu las picior de femeie să se apropie de ceaun, ca să nu îmi deoache zacusca şi să îmi facă floare de mucegai în borcane”, spune bucătarul bănăţean.

continuarea pe adevarul.ro

continuarea pe adevarul.ro