Zahăr sau îndulcitori: care este mai sănătos

58199021   various kinds of sugar jpeg

Zahărul, în sine, nu este inamicul absolut, organismul nostru are nevoie de el, condiţia fiind să nu-l consumăm în exces. Îl pot înlocui mult lăudaţii îndulcitori – care au şi ei avantaje şi dezavantaje. Tu ce alegi?

Zahărul e bun, dar cu măsură

Zahărul rafinat este un produs extras din sfecla de zahăr sau din trestia de zahăr. Faptul că provine din surse naturale nu înseamnă că nu prezintă pericol pentru organism. Furnizează organismului energie pe termen scurt, dar este lipsit de substanţe nutritive. Excesul de zahăr se transformă în depozite adipoase şi poate afecta echilibrul glicemic şi buna funcţionare a pancreasului.  Duce la maladii cardiovasculare şi hipertensiune, accelerează procesul de îmbătrânire celulară. O alimentaţie echilibrată înseamnă să nu consumi mai mult de 250 g de glucide pe zi, din care doar 50 de grame glucide simple, precum zahărul.

Accelerează îmbătrânirea şi scade imunitatea

Mulţi preferă să înlocuiască zahărul rafinat cu cel brun, care are în compoziţie şi minerale, fiind, deci, mai sănătos. Atenţie însă la zahărul ascuns, din sucurile, conservele şi semipreparatele din comerţ! Citeşte cu atenţie etichetele, pentru a afla cât zahăr conţine fiecare produs pe care vrei să-l achiziţionezi. Se estimează că 4 g de zahăr reprezintă o linguriţă din acest carbohidrat. Belşugul de zahăr în alimentaţia zilnică favorizează, pe termen lung,  apariţia candidozelor recurente, a obezităţii, creşte riscul apariţiei maladiei Alzheimer, a cancerului de colon şi a diabetului de tip 2. Perturbă flora intestinală şi scade imunitatea.

Îndulcitorii, acţiune controvesată

Chiar dacă sunt recomandaţi diabeticilor sau celor care ţin cură de slăbire, îndulcitorii suscită şi ei numeroase polemici. Există două mari familii de îndulcitori: cei de sinteză (zaharina, ciclamatul, aspartamul, sucraloza) şi poliolii (manitol, xilitol, sorbitol), care sunt tot produse de sinteză, dar care au drept sursă zaharuri de origine vegetală. Îndulcitorii din prima categorie reprezintă aşa numitele molecule vide sau non-alimente, pe care corpul nu le recunoaşte ca substanţe nutritive şi pe care nu le foloseşte drept combustibil. Îndulcitorii din clasa poliolilor sunt des întâlniţi în produsele alimentare destinate diabeticilor, pentru că au impact mic asupra glicemiei. Totuşi, consumaţi în cantitate mare, duc la tulburări gastrointestinale (flatulenţă, diaree, balonare) şi pot îngrăşa (au un aport energetic de 240 kcal/100 g). Indiferent de categoria în care se încadrează, aceste produse cresc nevoia de dulce a organismului, şi menţin obiceiul de a consuma alimente dulci.

Varianta naturală: sirop de Agave sau Stevia

Poţi să recurgi şi la varianta înlocuitorilor naturali de zahăr, precum Stevia sau siropul de Agave. Stevia este extrasă din planta cu acelaşi nume şi are o putere de îndulcire mare: un vârf de cuţit de pudră este echivalentul unei linguri de zahăr. Extractul se Stevia poate fi folosit şi în bucătărie, la prepararea deserturilor preferate. Siropul de Agave are putere de îndulcire mare, conţine în proporţie mare fructoză, are indice glicemic scăzut, ceea ce constituie un avantaj pentru diabetici. Totuşi, creşte cantitatea de trigliceride din sânge, ceea ce creşte riscul de maladii cardiovasculare şi de rezistenţă la insulină.