Zeama cea mai bună a iernii, din costiţă afumată şi fiartă până la culoarea arămii. Cum se prepară delicatesa

Atunci când iarna te ţine în casă şi îţi îngheaţă până şi pofta de mâncare, e bine să încerci să dregi meniul cu feluri noi şi gustoase de mâncare.
Uica Mihai e specialist în gătit şi de fiecare dată scoate din traista lui o reţetă nouă pe care dacă o pui în aplicare nu ai nimic de pierdut. Aşa e şi cu zeama de mai jos, o ciorbă despre care Uica spune că e numai bună de servit cu o mămăligă fierbinte şi cu cele mai bune murături.
“Să te duci la cămara cu afumături şi să iei de acolo o halcă de costiţă afumată, dar din aceea straturi-straturi de carne şi de slănină. Şi să mai cobori şi în podrum unde zace butoiul cu murături cu pieliţa gingaşă şi uşor prinsă de ger. Şi scoate cu strecătoarea din butoi câteva gogonele, un castravete acru cârn ca un nas de păpuşar, doi-trei ardei Kapia de cei lungi, bucheţele de conopidă, morcovi ca cei ai omului de zăpadă, felii de sfeclă roşie şi ce legume mai ai tu pe acolo. De s-o nomeri şi un pepenaş murat, ăla e! Şi într-un borcan prost de sticlă, să mai furi şi cam o litră de zeamă răcoritoare, cu izul ei de usturoi, mărar, hrean şi boabe de muştar.