Ştiai că rafinatul coniac se obţine doar din trei tipuri de struguri? Ugni Blanc, Folle Blanche şi Colombard. Mai întâi, se face vinul, apoi prin dublă distilare în cazane de cupru – legenda spune că metoda i s-ar fi arătat în vis unui cavaler neînfricat din secolul al XVI-lea – rezultă coniacul brut, cu o tărie de 70 de grade. După care, el este turnat în butoaie de stejar, este lăsat la învechit doi ani, timp în care va ajunge la 40 de grade.

Ingrediente

Pentru blat
180 g unt
100 g zahăr
3 ouă
2 linguri fulgi de ciocolată
200 g făină
1 praf de copt
200 g smântână
2 linguri coniac
1 linguriţă coajă de lămâie rasă

Pentru cremă
2 ouă
250 g zahăr
coajă rasă de lămâie
400 ml apă
60 g făină
350 ml frişcă
4 kiwi

Pentru ornat
feliile de la 1 kiwi

Mod de preparare

Baţi spumă ouăle cu zahărul, adaugi untul treptat şi amesteci bine, până se formează o compoziţie cremoasă. Adaugi smântâna, coniacul, coaja rasă de lămâie şi amesteci bine. Adaugi făina cernută cu praful de copt şi amesteci bine, până se formează un aluat uniform, apoi încorporezi uşor fulgii de ciocolată.

Torni aluatul într-o formă dreptunghiulară unsă şi pudrată cu făină, o introduci în cuptorul bine încălzit aproximativ 35-40 de minute, la temperatură potrivită. Scoţi prăjitura din cuptor şi o laşi să se răcească în tavă.

Cureţi fructele de kiwi şi le feliezi subţire. Le aşezi pe toată suprafaţa blatului răcit. Pentru cremă, freci ouăle cu zahărul şi coaja de lămâie până obţii un amestec cremos. Adaugi făina, apa şi fierbi compoziţia pe baie de aburi, amestecând continuu, până se îngroaşă. Laşi crema la răcit, apoi încorporezi frişca, amestecând uşor. O întinzi pe toată suprafaţa prăjiturii, ornezi cu felii de kiwi şi serveşti.

Loading...