Prazul este leguma care atinge apogeul gustului în sezonul rece. Această mâncare de post îl are ca ingredient principal, iar savoarea e inconfundabilă!

 

Ingrediente

3 tulpini praz

1 morcov mare

1 ceapă

150 g orez

70 ml ulei de măsline

1 lingură bulion de roşii

1 linguriţă zahăr

1 lingură zeamă de lămâie

350 ml apă sau supă de legume

sare

piper

 

Cureţi prazul de primele două foi, îl speli bine, apoi tai tulpinile în bucăţi de 4-5 cm lungime. Cureţi şi speli ceapa şi morcovul, ceapa o tai fin, iar morcovul îl feliezi. Le căleşti în jumătate din cantitatea de ulei de măsline, câteva minute, la foc mediu.

Adaugi prazul şi sotezi încă 5 minute, amestecând ocazional. Pui bulionul, orezul spălat şi scurs, restul de ulei, torni apa sau supa, adaugi zeama de lămâie, zahărul, sare şi piper, după gust.

Amesteci şi laşi să fiarbă sub capac, la foc mic, aproximativ 30 de minute, până când orezul şi legumele s-au gătit. Serveşti preparatul cald sau rece, decorat după imaginaţie.

FOTO Shutterstock