Răcitură (piftie) muntenească

1 racitura munteneasca jpg jpeg

Masa de Crăciun nu este completă fără delicioasele răcituri sau piftii, aşa cum li se spune în anumite zone. Această reţetă de răcitură muntenească este simplu de făcut, iar secretul ei constă în utilizarea picioarelor şi a capului de porc, pentru a fi suficient de gelatinoasă zeama. Gustul desăvârşit este dat si de legumele care fierb odată cu carnea. Durează aproximativ 60 de minute să o prepari.

Ingrediente răcitură (piftie) muntenească

  • 1 ou fiert tare
  • 200 g mazăre fiartă
  • 1 căpăţână usturoi
  • 4 morcovi
  • 2 cepe
  • 400 g carne macră de porc
  • 1/2 cap de porc cu ureche
  • 4 picioare porc
  • sare
  • piper

 Mod de preparare răcitură (piftie) muntenească

Spală foarte bine picioarele şi jumătate de cap de porc până rămân perfect curate. Capul se taie în bucăţi mai mici, pe cât posibil. 

Pune la fiert carnea macră, picioarele şi capul în apă cu sare. Curăţa spuma după ce apa dă în clocot, apoi adaugă ceapa şi morcovul. 

Lasă la fiert până când carnea se desprinde uşor de pe oase şi apa scade până la jumătate. Scoate carnea şi pune-o pe o farfurie, iar oasele şi legumele se îndepărteazădin zeamă. Pisează usturoi şi adaugă-l în zeama de răcitură. Lasă aromele să se combine, timp în care tăie carnea în bucăţi mai mici. Potriveşte zeama de sare şi piper, apoi scurge-o cu ajutorul unei site. Pune bucăţi de carne pe fundul bolurilor şi toarnă zeamă în fiecare. 

Se dau la rece bolurile şi se serveşte răcitura după câteva ore.

Poftă bună!