Gulaş de viţel în dovleac

1 shutterstock 298416581 jpg jpeg

Într-o zi rece de toamnă sau de iarnă, acest fel de mâncare te va încălzi şi te va umple de energie. E o mâncare săţioasă, pentru întreaga familie.

Ingrediente

1 kg pulpă viţel

1 dovleac rotund mare (3 kg)

2 cepe

1 morcov

2-3 linguri ulei

2 tulpini ţelină

200 ml suc de roşii

3 căţei de usturoi

2 linguri pastă sau bulion de ardei dulce

1 linguriţă boia iute, opţional

1 linguriţă chimen măcinat

sare

piper

Speli carnea de vită, o usuci şi o tai cuburi de mărime potrivită. Într-o cratiţă antiaderentă, încingi uleiul şi rumeneşti carnea pe toate părţile, apoi o scoţi. În aceeaşi cratiţă, pui ceapa tăiată julien, morcovul şi tulpinile de ţelină tăiate felii, presari puţină sare şi le sotezi împreună 10 minute, la foc mediu. Adaugi carnea de vită, pasta de ardei, sucul de roşii, usturoiul zdrobit, chimenul măcinat şi, dacă doreşti, boia iute. Torni o cană de apă, condimentezi cu sare şi piper, după gust şi fierbi sub capac, la foc mic, o oră şi jumătate, până ce carnea e bine făcută şi moale. Dacă e nevoie, mai adaugi puţină apă pe parcurs.

Între timp, speli dovleacul, îi tai un capac şi îl cureţi de seminţe. Presari un praf de sare în interior. Torni gulaşul şi dai doveacul la cuptor, la 180 °C, până se coace dovleacul. Când furculiţa intră cu uşurinţă în el, este copt.

Serveşti gulaşul împreună cu bucăţi din pulpa coaptă a dovleacului şi îl decorezi cu pătrunjel proaspăt.

FOTO Shutterstock