Reţetă originală de musaca

1 captura de ecran din 2019 07 22 la 15 23 28 png png

Reţeta originală de musaca este diferită de cum se prepară în România. Deşi la noi se prepară doar cu cartofi şi carne tocată, în Grecia, ţara de unde provine această reţetă, musacaua se face cu sos bechamel, vinete şi multe condimente.

Ingrediente pentru musaca:

6 vinete Ulei pentru prăjit Pentru carnea tocată: 750 g carne de vită sau miel tocată 2 cepe roşii tocate 2 căţei de usturoi tocaţi 1 conservă de roşii tocate 2 linguri de pastă de tomate 1 linguriţă zahăr 1 pahar de vin roşu sare piper 1 frunză de dafin Un praf de scorţişoară Ulei de măsline Pentru sosul bechamel: 900 ml lapte 120 g unt 120 g făină 2 gălbenuşuri 100 g parmezan

Mod de preparare:

Pentru început, prepară vinete. Taie-le feliuţe groase cam de 1 centimetru şi dă-le cu sare, apoi lasă-le o oră într-o strecurătoare.

Clăteşte-le bine şi scurge-le de zeamă. Şterge-le de apă şi pune le la prăjit într-o tigaie cu puţin ulei.

Prepară sosul de carne. Într-o tigaie mare la foc potrivit, adaugă ulei de măsline. Pune ceapa la călit apoi adaugă usturoiul, pasta de tomate şi carnea. Adaugă vinul roşu şi aşteaptă până se evaporă. Adaugă roşiile la conservă, zahărul, scorţişoara, 1 frunză de dafin, sare şi piper. Lasă să dea în clocot, apoi redu foc şi pune un capac. Mai lasă la fiert 30 de minute.

Pentru sosul bechamel, foloseşte o cratiţă să topeşti untul la foc potrivit. Adaugă făina şi cu un tel amestecă rapid să nu se formeze cocoloaşe. Pune laptele călduţ în timp ce amesteci. Ia tigaia de pe foc, adaugă gălbenuşurile, sare, piper şi parmezanul. Continuă să amesteci ca să nu se facă omletă din cauza gălbenuşurilor.

Ai nevoie de o tavă adâncă pentru copt sau un vas iena.  Unge bine vasul cu unt şi adaugă un strat de vinete. Adaugă carne şi nivelează. Pune din nou vinete, sos bechamel şi nivelează bine.

Repetă procesul până ingredientele se termină.

Mai adaugă puţin parmezan deasupra şi dă la cuptorul încins la 180-200 de grade pentru cam 60 de minute.  Aşteaptă să se răcească şi apoi taie bucăţele şi serveşte.

http://www.mygreekdish.com/recipe/mousakas/

http://www.mygreekdish.com/recipe/mousakas/