Traducerea numelui acestei reţete înseamnă ”os găurit”. Este o reţetă italienească pe care şi românii au început să o îndrăgească. Osso Buco constă în prepararea la foc domol a rasolului de vită.

Reţetă Osso Buco

 

Ingrediente pentru 2 porţii

 
  • rasol de vita 2 buc.
  • faina 30 g
  • ceapa 1 buc. (77 g)
  • tije de telina 50 g
  • morcov 1 buc. (50 g)
  • usturoi 4 catei
  • dafin 2 foi
  • patrunjel 1 legatura
  • vin alb 120 ml
  • supa instant de vita 200 ml
  • rosii 3 buc. mici (260 g)
  • coaja de lamaie si de portocala
  • unt 30 g
  • ulei de masline 2 linguri
  • sare, piper

Mod de preparare

 
Bucăţile de rasol se dau prin făină, se scutură puţin şi se rumenesc la foc mediu, în ulei de măsline şi unt. După rumenire, se pun pe o farfurie.
În aceeaşi cratiţă se căleşte ceapa tăiată în felii. Dupa 2-3 minute, se adaugă morcovul tăiat. Se amestecă 1-2 minute.
Se adaugă în tigaie şi ţelina şi jumătate din usturoi (2 căţei). Se adaugă pătrunjelul tocat mărunt şi dafinul.
Se măreşte focul şi se adaugă vin alb. Se amestecă bine până la evaporarea parţială a vinului. Se adaugă supa instant de vită şi carnea rumenită.
Se pun roşiile curăţate de pieliţă şi de seminţe. Se dă focul mic, se pune un capac şi se înăbuşe timp de o ora şi jumătate.
Se amestecă din când în când, întorcând bucăţile de rasol.
Dacă vreţi sos scăzut, luaţi capacul în ultimele 10 minute de fierbere. 
În alt castron se pune coaka rasă de lămâie, portocală şi cei 2 căţei de usturoi, presaţi. Se adaugă pătrunjel tocat şi se amestecă bine (gremolata).
Osso Buco se serveşte fierbinte, cu risotto şi se adaugă gremolata de mai sus. Poftă bună!
 
 
Loading...