În Oltenia sudică, cea care urmăreşte, sinuos şi fierbinte, „drumul fără pulbere” al Dunării, odinioară nu exista gospodărie fără ţestul ei. Azi au rămas ceva mai puţini cei fideli vechilor unelte ţărăneşti. Olteanul ştie însă că gustul bucatelor pregătite la ţest nu se compară cu nimic altceva. Dar trebuie să cunoşti trucurile, dacă vrei „să nu greşeşti” mâncarea... O reţetă pe care gospodinele din lunca Dunării o pregătesc, la ceas de iarnă, în... cuptorul cu microunde al Olteniei este PLĂCINTA CU DOVLEAC. Însă pentru că ştiu că nu se găseşte ţest la toată casa de român – azi, nici la toată casa de oltean –, vă ofer varianta pentru cuptor, aşa cum am aflat-o de la tuşa Eugenia Dineţ din Siseşti, Mehedinţi.

Ai trebuinţă de: 1 kg făină, 3 ouă + 1 ou de uns, 400 g zahăr, 1 nucă de drojdie, 1 ceaşcă mare cu lapte, 3 linguri de smântână, 1 castron cu dovleac ras, 1 pachet şi jumătate de unt + 50 g uns tava, miroase bune: zahăr vanilat, coaja rasă de lămâie, mirodenii după gust.

Cum se prepară?
Citeşte continuarea pe pagina ANTENA SATELOR.

Loading...