Dovlecei umpluți
Dovleceii umpluți sunt o rețetă delicioasă și versatilă, perfectă pentru un prânz sau o cină ușoară.
Ingrediente
8 dovlecei medii
300 g carne de vită tocată
1 ceapă mare, tocată fin
1 roșie mare, tăiată mărunt
100 g orez
200 g boabe de năut fierte
2 căței de usturoi zdrobiți
pătrunjel proaspăt
mentă uscată
chimion
sare, piper
2 linguri pastă de tomate
2 linguri ulei de măsline
mărar
Pentru sos:
2 linguri unt
2 linguri făină
500 ml lapte
100 ml smântână pentru gătit
1/2 linguriță nucșoară
sare și piper
Mod de preparare
Speli dovleceii și le tai capetele. Cu un scobitor de legume sau cu un cuțit mic scoți pulpa, având grijă să lași pereții suficient de groși.
Combini carnea tocată, ceapa, roșia, orezul, năutul fiert, usturoiul zdrobit, pătrunjelul tocat, menta uscată, chimionul, sarea, piperul negru și pasta de tomate. Amesteci bine până la omogenizare și umpli fiecare dovlecel cu amestecul de carne, lăsând puțin spațiu în partea de sus pentru ca orezul să expandeze în timpul gătitului. Așezi dovleceii umpluți într-o oală mare, în poziție verticală.
Într-un bol, amesteci pasta de tomate cu apă, sarea, piperul negru și uleiul de măsline. Torni sosul peste dovleceii umpluți, asigurându-te că sunt aproape acoperiți de lichid. Pui oala la foc mediu până începe să fiarbă, apoi reduci focul la mic, acoperi oala și lași să fiarbă lent 45-50 de minute sau până când dovleceii și orezul sunt bine gătiți.