Empanada cu carne tocată
Empanada cu carne tocată este un adevărat deliciu – crocantă la exterior, suculentă și aromată la interior.

Ingrediente
Pentru aluat:
500 g făină albă
10 g sare
10 g zahăr
150 ml apă călduță
100 ml ulei de măsline
1 ou
1 plic drojdie uscată
Pentru umplutură:
1 ardei gras roșu
300 g carne tocată, amestec vită - porc
1 ardei gras verde
1 ceapă mare
2 roșii rase
2 căței de usturoi mărunțiți
50 g măsline fără sâmburi, tocate grosier
2 linguri ulei
1 linguriță boia dulce
½ linguriță boia afumată
sare
piper
1 ou, pentru uns
Mod de preparare
Într-un bol mare, amesteci făina, sarea și zahărul. Dizolvi drojdia în apă călduță și o lași 5 minute. Adaugi apa cu drojdie, uleiul de măsline și oul peste amestecul de făină. Frămânți aluatul până devine elastic și omogen, îl acoperi cu un prosop și îl lași să dospească într-un loc cald o oră, până își dublează volumul.
Încingi uleiul într-o tigaie mare, călești ceapa și usturoiul până devin aurii. Adaugi carnea tocată și o gătești până se rumenește. Încorporezi ardeii, roșiile, măslinele și condimentele. Gătești la foc mediu până când umplutura devine consistentă și lichidul se evaporă. Lași să se răcească.
Împarți aluatul în două părți egale. Întinzi prima parte pe o hârtie de copt, formând o foaie subțire care să acopere tava de copt. Așezi umplutura uniform peste aluat, lăsând o margine de 1-2 cm. Întinzi cea de-a doua parte a aluatului și acoperi umplutura. Sigilezi marginile prin presare. Faci câteva tăieturi mici în partea de sus a aluatului, pentru a permite aburului să iasă. Bați oul și ungi întreaga suprafață a empanadei.
Preîncălzești cuptorul, introduci tava și coci empanada 35-40 de minute, până când aluatul este auriu și crocant. O lași să se răcească ușor înainte de a o tăia. Se servește caldă sau la temperatura camerei.