Friptură de vită

friptura vita jpeg

Nu e nimic atât de complicat încât să te fereşti de la a găti această bucată generoasă de carne. Curaj! Nu e de loc greu! Ai nevoie însă de ceva timp!

Ingrediente

1,5 kg pulpă de vită 1 lingură ulei 3-4 căţei usturoi tăiat în bucăţele sare piper

Pentru sosul de friptură

vin roşu

apă

supă de vită

amidon de porumb

Mod de preparare

Înainte de a o prepara, bucata de carne trebuie să fie la temperatura camerei. Deci ar trebui lăsată deoparte cam 1-2 ore de când ai scos-o din firigider, dar o poţi da cu sare.

Încinge cuptorul. Fă câteva incizii în carne, locuri în care pui bucăţi de usturoi. Unge peste tot cu ulei şi poţi potrivi de sare şi piper.

Pune carne în direct pe raftul din mijlocul cuptorului, cu partea mai grasă în sus, dar cu o tavă dedesubt care să adune tot ceea ce se scurge din carne. Iar dacă o aşezi cu grăsimea în sus îi permiţi acesteia pe măsură ce se topeşte să îmbrace întreaga bucatăd e carne.

Dacă ai un termometru de bucătărie, ar fi bine să.l foloseşti şi să scoţi carnea din cuptor atunci când are în interior 57-60 de grade celsius). Altfel, încerci din când în când cu un vârf ascuţit care părtunde în carne şi în funcţie de cât suc lasă şi de cât de moale este o scoţi sau nu. Părerea noastră este că dacă respecţi temperatura, după 2 ore şi jumătate trebuie să fie gata.

Pune carnea deoparte şi o laşi să se odihnească 15-30 de minute înainte de a o tăia. Apoi o poţi tăia felii.

Dacă vrei poţi prepara un sos, astfel: freacă părţile dure formate în tavă, lasă-le acolo şi pune-o pe aragaz flacără medie. Adaugă apa, vinul, supa de vită. Dizolvă o lingură de amidon în puţină apă şi pune în tavă. Amestecă, evitând să se formeze cocoloaşe. Poţi adăuga puţin unt, adaugă sare şi piper după gust.

sursa: simplyrecipes.com