Jambon de porc cu cartofi rustici

ipp jpeg

O reţetă perfectă pentru masa festivă de Crăciun sau de Anul Nou!

2,5 - 3kg carne de porc – Jambon Pentru marinată : 50 ml ulei de măsline Oţet balsamic, o lingură 50 grame muştar simplu Enibahar măcinat, un vârf de lingură Cuişoare întregi presărate, 5 la număr Sare ½ lingură mică Piper Praf de usturoi O bere blondă sau brună

2kg de cartofi mici frumoşi şi făinoşi

•    Întâi să alegem cu grijă de la un măcelar iscusit o frumoasă bucată de jambon, nu mai groasă de 4-6 cm nu mai mare de 20-25cm.

•    Se prepară într-un bol mic marinata din muştar, ulei de măsline, enibahar, piper şi praf de usturoi, plus oţet balsamic. Punem sare bine pe toată carnea pe care apoi o ungem cu marinată şi o infoliem nu prea strâns că să se odihnească la frigider cel puţin câteva ore, dacă nu, până a două zi.

•    Când a venit momentul încălzim cuptorul la 190 de grade aşezăm binişor carnea într-o tavă generoasă şi turnam uşor berea peste carne.Acoperim cu folie de aluminiu tavă şi o punem în cuptor nu mai sus de partea de mijloc a cuptorului.

•    60 de minute la 190 de grade trebuie să stea, iar în ultimile 10minute  scoatem folia şi îl lăsăm să se rumeneasca turnând din când în când şi sos din tavă cu o paleta peste carne.

•    Între timp cartofii bine curăţaţi şi doar 10 min fierţi în apă cu sare se aşează într-o tavă pe un pat format din hârtie de copt pentru a evita lipirea lor. Se stropesc cu ulei de măsline se asezonează cu sare, piper şi chiar puţin praf de usturoi peste ei, iar dacă suntem iubitori de arome puternice putem presăra şi câteva vârfuri de la crenguţele de rozmarin. Se dau şi ei la cuptor 10 min după care se întorc şi se mai stropesc odată cu ulei, fiind lăsaţi încă 10 min în grijă cuptorului.

•    Se pune totul pe un platou mare ce se poate orna cu rozmarin sau o crenguţa de coacăze roşii.