Lipie de mălai cu vită şi iahnie de fasole
Este un fel de mâncare împrumutat din meniurile mexicane, dar niciând nu a fost mai bun ca acum când îl poţi prepara chiar tu.
Ingrediente (6 porţii) Pentru lipii 150 g făină albă 150 g făină de porumb 4 linguri ulei 200 ml apă călduţă 2 linguriţe praf de copt 2 linguriţe sare 4 căţei usturoi pisaţi 1 linguriţă rasă boia iute
Pentru iahnie
250 g fasole boabe
1 ceapă mică
1 morcov potrivit
1 rădăcină pătrunjel
3 linguri ulei
4 linguri pastă de tomate
sare
piper
cimbru
Pentru umplutura de legume proaspete
5 fire de ceapă verde
2 roşii mari
Pentru umplutura de carne
400 g gulaş de vită
1 ceapă roşie
1 linguriţă rasă chimen
1 linguriţă rasă coriandru
2 linguri bulion
ulei
sare
piper
Pentru sos
1 cutie de roşii descojite
1 ardei iute
1 ceapă
1 ardei roşu capia
3 linguriţe de zahăr
2 linguri ulei
1 linguriţă de amidon
sare
piper
Pentru decor:
brânză de oaie maturată
Mod de preparare
Pentru lipii, cerni făina de grâu şi cea de porumb. Adaugi sarea, praful de copt, boiaua iute, usturoiul pisat şi amesteci. Pui uleiul şi apa călduţă până obţii un aluat mai moale. Laşi aluatul să se odihnească 30 de minute.
Rupi bucăţi de cocă de mărimea unei nuci pe care le întinzi cât mai subţire pe o suprafaţă plană, presărată cu făină în prealabil. Coci lipiile de mălai într-o tigaie de teflon, fără să le rumeneşti. Le laşi la răcit într-un prosop.
Pentru iahnie, speli fasolea boabe şi o pui la fiert în apă rece. După 15 minute scurgi apa, o clăteşti şi o acoperi cu apă caldă. După alte 15 minute repeţi operaţiunea. Schimbi apa la fasole şi a treia oară.
Toci ceapa şi rădăcinoasele şi le dai pe răzătoarea mare. Încingi uleiul într-o tigaie şi căleşti legumele. După ce s-au înmuiat, le adaugi în oala cu fasole şi laşi 10 minute. Pui pasta de tomate, laşi să fiarbă alte
10 minute, la foc mic. Condimentezi cu sare, piper, cimbru, mai laşi mâncarea să dea în câteva clocote şi apoi o dai deoparte.
Pentru umplutura din carne, fierbi gulaşul de vită. Când este gata, scurgi carnea (păstrezi o cană cu supă) şi o laşi la răcit. O rupi fâşii mai mici şi o căleşti 5 minute în ulei cu ceapă. Adaugi bulionul, 2-3 linguri din supa oprită, chimenul, coriandrul, sarea şi piperul după gust. Laşi pe foc încă 7 minute, apoi o dai deoparte.
Pentru sos, mărunţeşti roşiile descojite de la conservă şi le pui într-un vas. Toci mărunt ceapa, ardeiul iute, ardeiul roşu şi căleşti în ulei. Adaugi zahărul, sarea şi piperul şi laşi să fiarbă 10 minute. Apoi adaugi amidonul dizolvat în puţină apă rece. Mai laşi să fiarbă 3 minute.
Umpli lipiile cu câte o lingură din fiecare umplutură, adaugi o lingură cu sos, presari brânză de oaie sfărâmată, le strângi şi le serveşti calde.